Jan Peters slappe knieën

Auteur: Mark Koster | 21-04-2006

Jan Peters slappe knieën
De achterban mort, het kabinet schokt. Met de koopkrachtverbetering die het kabinet voorstelt is de verkiezingsstrijd van 2007 definitief begonnen. Jammer dat de ploeg Balkenende het extra geld zo slecht investeert. Waarom stopt het kabinet die extra miljoenen niet in innovatie, onderwijs en het stimuleren van ondernemerschap?

Het IMF voorspelt voor de komende jaren fikse groei, althans als regeringen anticiperen op de globalisering. Is dat het geval? Niet meteen. Van de 680 miljoen euro extra gaat ons land niet meteen beter of sterker worden. Een groot deel verdwijnt in de zakken van vergrijsde en verzuurde CDA-ers die in achterafzaaltjes in Leeuwarden ontevreden smoeltjes hebben lopen trekken naar de premier.

Is het toevallig dat er maar liefst 130 miljoen euro wordt verspijkerd aan de reparatie van het koopkrachtverlies van gepensioneerde ambtenaren?! Ook het eerder dan gepland teruggeven van een jaarlijkse energietoeslag is een doorzichtige poging om de burgers te sussen, maar zal niet wezenlijk bijdragen aan de groei van onze economie. En zo wordt het ontbrekende leiderschap en het gebrek aan economische visie van dit kabinet weer eens pijnlijk zichtbaar. De pappen en nathouden mentaliteit is overigens een typisch West-Europees verschijnsel. Ook in Frankrijk en Italië komen bange burgers in opstand en keren regeringen bibberend terug op hun woeste voornemens. Het Internationale Monetaire Fonds ergert zich terecht aan deze wankelmoedigheid. In een robuuste macro-economische beschouwing (zie ook collega Bouman) roept het IMF overheden op hun burgers te enthousiasmeren voor de globalisering in plaats van angstgevoelens af te kopen. Raghuram Rajan, de onderzoeksdirecteur van het IMF, schrijft in een voorwoord van het rapport: 'Some governments see their role as increasingly slowing globalization, extracting political mileage by pandering to vociferous interest group obstructing change, rather than educating citizens to accept it.' De milde schoktherapie van het kabinet Balkenende II is na drie jaar gestrand door het verzet van conservatieve horden. Jammer, jammer. Dit kabinet is niet te hard, zoals sommigen graag willen doen geloven, maar veel te zacht geweest. In India en China werkt men ondertussen vrolijk verder. Daar kan een verlaging van de ww-premie of extra's voor kinderopvang weinig aan veranderen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie