Japanse centrale bank zet geldpers uit

Auteur: Mathijs Bouman | 09-03-2006

Japanse centrale bank zet geldpers uit
Aan het bizarre beleid van de Bank of Japan (BoJ) om de economie te verdrinken in gratis yens, is vandaag een einde gekomen. In de toekomst wil de BoJ een voorbeeld nemen aan... de Europese Centrale Bank!

Vanmorgen maakte de president van de Japanse centrale bank, Toshihiko Fukui, bekend dat het afgelopen is met het extreem ruime monetaire beleid van de afgelopen vijf jaar. Dat beleid was erop gericht om consequent meer geld in omloop te brengen dan de economie nodig had, in een poging de deflatie in Japan te stoppen. Die deflatie zorgde de afgelopen jaren voor een te hoge reële rente in Japan, en was een belangrijke oorzaak voor de economische stagnatie in dat land. Hoge reële rente maakt sparen relatief aantrekkelijk, en dempt zo de consumptie.

Het heeft de BoJ uiteindelijk vijf jaar gekost om de deflatie onder de duim te krijgen. De afgelopen maanden stegen de prijzen in Japan eindelijk weer, en vandaag durft Fukui de overwinning op te eisen. Het zal een grote opluchting zijn voor de bankpresident, want hij moet zich de afgelopen jaren de paljas van het internationale bankierswereldje hebben gevoeld. Terwijl zijn collega's in andere landen hun uiterste best deden om de geldontwaarding binnen de perken te houden, probeerde Fukui juist op alle mogelijke manieren de waarde van de yen te ondermijnen. En dat ook nog eens lange tijd zonder succes. Overigens heeft de jarenlange deflatie de traditionele afkeer voor inflatie van de Japanse centrale bank niet verminderd. In dezelfde persverklaring kondigt Fukui aan dat hij de inflatie voortaan onder de twee procent wil houden. Daarmee sluit de derde centrale bank van de wereld zich aan bij de beleidsvisie van nummer twee, de Europese Centrale Bank (ECB) die ook expliciet inflatieplafond heeft vastgesteld. Alleen nummer één, de Amerikaanse Federal Reserve Board, doet nog niet mee. De vorige Fed-voorzitter Alan Greenspan was mordicus tegen een inflatiedoelstelling, omdat dat zijn beleidsruimte zou beperken. Zijn opvolger Ben Bernake staat er positiever tegenover, en zou overwegen ook een expliciete inflatiedoelstelling af te geven. Het besluit van de BoJ geeft hem in elk geval ammunitie om de weerstand hiertegen binnen de Fed te bestrijden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie