Waar ging het mis met Joep?

Auteur: Hans Crooijmans | 19-11-2007

Waar ging het mis met Joep?
Je bent pas schuldig als je wordt veroordeeld. Dat geldt ook voor Joep van den Nieuwenhuyzen, die gisteren aan de Nederlandse justitie werd uitgeleverd. Zoveel is echter duidelijk: de zaak van 'Joep', zoals hijzelf graag werd aangesproken, staat er beroerd voor.

In vier stevige faillissementen waarbij Van den Nieuwenhuyzen betrokken was (o.a. die van het schip 'Rotterdam' en defensiebedrijf SP Aerospace) wordt hem fraude verweten. Een veeg teken daarbij is dat de curatoren die belast werden met deze zaken tijdenlang aangifte tegen hem overwogen, maar daar alleen vanaf zagen omdat ze op een schikking en schadevergoeding hoopten. Heel benieuwd is justitie vast ook naar de manier waarop Van den Nieuwenhuyzen in 2000 voor zeker 100 miljoen euro financiële garanties van het Rotterdamse havenbedrijf verkreeg. Garanties die hij zou hebben misbruikt voor frauduleuze betalingen.

Van den Nieuwenhuyzen wacht een megaproces. De FIOD en ECD hebben naar verluidt een gigantische hoeveelheid belastend materiaal verzameld, maar de verdachte weet zich gesteund door de beste advocaten. Voor zijn reputatie als zakenman en 'bedrijvendokter' maakt het eigenlijk niet uit hoe het vonnis tegen Joep zal luiden: die reputatie is allang naar de maan.

Dat werpt de vraag op waar het mis ging met deze hyperactieve man die onmiskenbaar een groot ondernemeningstalent bezit. En die een glansrol vervulde tijdens de ontvoering van zijn toenmalige schoonmoeder Toos van der Valk.

Het exacte antwoord is moeilijk te bepalen, maar waarschijnlijk vormde zijn rol in een reddingsoperatie rond automatiseringsbedrijf HCS Technology, in 1991, het keerpunt vormde in Joeps tot dan toe succesvolle carrière. Van den Nieuwenhuyzen manipuleerde bij die gelegenheid de aandelenkoers van het bedrijf en werd vervolgens vervolgd wegens misbruik van voorwetenschap. Sommige betrokkenen van destijds houden vol dat Joep tot zijn daad kwam op aandringen van ABN AMRO-bankier Rijkman Groenink, de leider van de achteraf mislukte reddingsoperatie.

Hoe dan ook, tot in hoogste instantie werd Van den Nieuwenhuyzen vrijgesproken. Maar het kwaad was al geschied, zijn naam was besmet. Banken werden terughoudend met financieringen. De geplande beursgang van zijn bedrijf Bredero Price kon niet doorgaan.
Van den Nieuwenhuyzen koos er destijds voor de volledige last van de HCS-affaire te dragen.

Hij had Groenink erbij kunnen betrekken, net als paardenfokker Leon Melchior deed. Melchior onving van de bank 35 miljoen gulden schadevergoeding. Joep liet zoiets na. Melchior was miljardair, 'ik moet nog verder met de bank´, zei hij vaak.

Het moet gezegd, Joep kreeg in latere jaren inderdaad zakelijke steun van ABN AMRO´s participatiemaatschappij. Maar dat gebeurde met mate. Onvoldoende in elk geval voor Van den Nieuwenhuyzens tomeloze ambities en plannen (o.a. legervoertuigen, onderzeeboten, helikopters, golfresorts, cruiseschepen). Onvoldoende ook om hem kennelijk te weerhouden van een reeks volstrekt ongeoorloofde chicanes.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie