Joint Strop Fighter

Auteur: Mark Koster | 16-04-2006

Joint Strop Fighter
Weet u het nog toen de Tweede Kamer op 4 juni 2002 instemde met de aanschaf van de omstreden Joint Strike Fighter? Toen hádden we al nee moeten zeggen. Pim Fortuyn's LPF had de troefkaart die dag in handen, maar stemde op aandrang van zijn vliegtuigspottende fractievoorzitter Herben toch in met de aanschaf van het gevechtsvliegtuig. Tja, en nu dreigt de Joint Strike Fighter, zoals alle nuchtere critici al voorspelden, uit te lopen op een financieel fiasco

Het bericht dat de ontwikkeling van de Amerikaanse gevechtsjager bijna twee jaar achter loopt en ook nog eens 30 % duurder uitvalt, is nauwelijks verrassend te noemen. Nederland is in de defensielobby van de Amerikanen getrapt. In 2001 staken we 920 miljoen euro in ontwikkelingskosten van deze opvolger van de F-16 op basis van vage toezeggingen en véél te optimistische aannames. De Nederlandse industrie zou op een fiks aantal tegenorders kunnen rekenen, rekende het Pentagon op een bierviltje voor. De Amerikanen bluften dat er zeker 4500 van de exclusieve defensiespeeltjes verkocht zouden worden en dat bedrijven als Stork, Urenco en Fokker hofleverancier konden worden voor sommige onderdelen. De tweede toezegging: Nederland zou korting krijgen bij de aanschaf van 85 JSF-jagers.

Hoe staat het er nú mee? Niet zo best. Het vliegtuig wordt duurder, zoals dit paasweekend bleek, de tegenorders komen nog niet op gang of komen in buitenlandse handen en de techniek dreigt al te zijn verouderd voordat er ooit is gevlogen. In Defensiekringen gaan al plannen op om de F-16 te vervangen door onbemande, goedkopere straaljagers. De gedwongen winkelnering bij de Amerikanen is dom koopmanschap geweest. De optimistische aanname dat er 4500 JSF-s wereldwijd verpatst zouden worden zijn allang achterhaald. De Amerikanen, die zelf 3000 zouden kopen, hebben al 523 afbesteld. De Denen, die ook in het defensiesprookje trapten, zijn al uit het megalomane project gestapt en beslissen in 2007 hoe ze hun luchtruim willen verdedigen. Het is nog niet te laat. Dit jaar moeten we beslissen of we de Amerikaanse spullen kopen. We kunnen er nog uit en een deel van de investering terugeisen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie