Kabinet Bos-Rutte I is klaar

Auteur: Mark Koster | 28-04-2006

Kabinet Bos-Rutte I is klaar
Het kabinet Bos-Rutte komt steeds dichterbij met de frisse economische brainwaves van Wouter Bos. Vrijdagmiddag presenteerde de Pvda-leider zijn economische vergezichten op een conferentie in Den Haag. Eindelijk, eindelijk rekent Bos af met de behoudende babyboomers binnen en buiten zijn partij.

Het werd tijd. Bos, die vorig jaar nog meehuilde met prepensionerende stakers op de Dam, heeft ingezien dat zij een misplaatst achterhoede gevecht voeren. Wouter Bos wil het ontslagrecht nu ineens wél versoepelen en ingrijpen in de voorzieningen voor de vroeg pensionerende, tikje verzuurde medemens. Mark Rutte roept al jaren om flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Ook de opvattingen van Bos over de studiefinanciering komen griezelig overeen met die van Mark Rutte, de huidige staatssecretaris van onderwijs. Wie studeert moet lenen. En wie veel verdient, moet méér terugbetalen. Een goed en eerlijk plan, ondanks het verwende geklaag van de studentenvakbonden. En er zijn nóg meer overeenkomsten. Het plan om de overheidsbestedingen aan te wenden voor lager onderwijs en de kinderopvang hebben we eerder gehoord bij onderwijspartij D66, maar vooral ook bij Ruttes VVD. Op één punt treffen de heren, die al eens als broers zijn vergeleken, elkaar nadrukkelijk niet: de aftrek van de hypotheekaftrek. De hoogste inkomens laten de fiscus nu voor 52% opdraaien voor hun hypotheekosten, terwijl de lagere inkomens 'slechts' 35 % terugkrijgen voor de maandelijkse rentebetalingen aan de bank. Bos wil dat toptarief kortwieken tot 42%. Rutte zegt mordicus tegen ingrepen in de hypotkeekaftrek te zijn, maar kan met het visioen van Bos wel momentum creëren om een verlaging van het hoogste belastingtarief af te dwingen. Daar komen die twee jongens wel uit: 45% is ook een mooi getal onder de vijftig, zou ik zeggen. Of ben ik de enige die de contouren van Nieuw Paars ziet opbloeien tussen de twee voormalige human resourcemanagers (Bos bij Shell en Rutte bij Unilever)? Lousewies van der Laan, de heerlijk openhartige D66-akela, droomde deze week ook al over een tango tussen de twee heren. Helaas, zal haar partij niet meedansen. Waar D66 in 1994 met 24 zetels het cement was tussen de PvdA van Kok en VVD van Bolkestein is D66 in politiek en ideologisch opzicht niet langer nodig. Dat is jammer voor D66, maar goed voor het land.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie