Overheid kan veel van multinationals leren

Auteur: Hans Crooijmans | 23-02-2007

Overheid kan veel van multinationals leren
Grote multinationals kunnen dankzij efficiëntere organisatie en slimme automatisering tegenwoordig met veel minder personeel toe dan vijf jaar geleden. Waarom gaat de overheid - en zeker de populaire politie - die methoden niet kopiëren?

Als we mogen afgaan op adviesbureau Intelligence Group dan is de politie in Nederland momenteel de meest favoriete werkgever. Opvallend, want tot voor kort werd, vooral door hoger opgeleiden, toch de voorkeur aan een van de grote Nederlandse multinationals gegeven. Nog altijd staan bedrijven als Philips, Shell, KLM en KPN in dit soort ranglijstjes hoog genoteerd. Maar de kansen om daar ook daadwerkelijk in dienst te kunnen komen en blijven, slinken snel. Kijkt u even naar het volgende staatje:

Omvang personeelsbestand 2002 2006 ABN AMRO 38.958 24.900 Philips 29.700 19.900 KPN 31.000 17.000 Shell 12.500 10.000 DSM 10.662 7.061 Unilever 6.699 4.718 KPMG 3.965 3.675 Wat blijkt? Zes van deze zeven 'merken' - populaire werkgevers bovendien - hebben in amper vier jaar hun personeelsbestand in Nederland met een kwart tot bijna de helft teruggebracht. En niks wijst erop dat dit proces wordt gekeerd. Zelfs een dienstverlener als KPMG, actief in groeisectoren als accountancy en advies, groeit niet meer. Veelzeggend is dat de meeste grote, internationaal opererende bedrijven het aantal werknemers in eigen land niet eens meer rapporteren. Voor de exacte stand moet je bij hun pensioenfonds wezen. Een deel van de afname bij de Bekende Namen valt uiteraard terug te voeren op verkoop van dochterbedrijven en uitbesteding van zaken als automatisering, beveiliging, postverwerking of catering. Maar daarnaast hebben deze bedrijven de afgelopen vijf jaar ook programma's doorgevoerd om bijvoorbeeld hun bedrijfsprocessen te vereenvoudigen en efficiënter gebruik te maken van automatisering. Je hoeft geen helderziende te zijn om te contateren dat de productiviteit van hun werknemers daardoor omhoog is gegaan. Waarm deze verhandeling? Wel, de uitdijende overheid zou er een voorbeeld aan kunnen nemen. Na vele eerder mislukte pogingen, poogt het nieuwe kabinet bijvoorbeeld de rijksdienst af te slanken. Maar ook bij gemeenten, in de zorg en in het onderwijs zou het toch mogelijk moeten zijn om te leren van nieuwe inzichten in de organisatieleer en van voortschrijdende technologie te profiteren. Zodat daar hogere salarissen ook door een hogere productiviteit worden gecompenseerd. Net zo goed als bij de politie, waar bekeuringen nog met bonnetjes en papieren worden uitgeschreven en rechercheurs veel van hun tijd verlummelen met het - tweevingerig - inkloppen van hun proces-verbaal. Des te vreemder dat diezelfde politie zo populair is als werkgever

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie