Zaak-Kerviel camoufleert bankprobleem

Auteur: Hans Crooijmans | 29-01-2008

Zaak-Kerviel camoufleert bankprobleem

Jérôme Kerviel is vrijgelaten nadat hij officieel was aangeklaagd voor onder meer misbruik van vertrouwen. Niettemin, hoe meer details er bekend worden, des te sterker de indruk dat Société Générale deze onopvallende handelaar al te gemakkelijk afschildert als zondebok. En dat dit 'incident' het ware pobleem van de bancaire wereld camoufleert.

Van (poging tot) fraude is volgens de Franse justitie bovendien geen sprake, ondanks de schade van 5 miljard euro die Kerviel volgens zijn werkgever Société Générale veroorzaakte. Persoonlijk financieel voordeel werd door hem namelijk niet behaald.

De bank was er, zo horen we, al vorig jaar november door de futures- en optiebeurs Eurex op attent gemaakt dat Kerviel enorme speculatieve posities in Europese (aandelen)indexen had ingenomen. Toen Kerviels handel en wandel bijna twee weken geleden werd ontdekt, zat hij trouwens voor ‘slechts' 1,4 miljard in de verliezen. De managers van Société Générale die de posities sinds 18 januari afwikkelden, deden dat op een manier die ertoe leidde dat de Franse bank er nog eens 3,5 miljard euro extra bij inschoot. Voor dat deel van de strop kan Kerviel moeilijk rechtstreeks verantwoordelijk worden gehouden.

Aandeelhouders van de bank slijpen de messen. Te meer daar een van de commissarissen kort voor bekendmaking van het grandioze debacle, privé voor meer dan 85 miljoen euro aandelen Société Générale verkocht. Voorkennis wellicht? Evenmin is het bemoedigend dat elders binnen de bank een verlies van 2 miljard euro is geleden op (ongedekte) handel in schulden die indirect onder meer van doen hebben met de Amerikaanse hypotheekcrisis.
Kern van de kwestie is dus dat bij Société Générale onverantwoorde risico's zijn (en worden) genomen en dat controlesystemen die dat moeten voorkomen kennelijk niet werken of worden genegeerd. Dit terwijl risicobeheersing de kernactiviteit dient te zijn van elke instelling aan wie burgers en bedrijven geld toevertrouwen.

Helaas staat Société Générale daarin niet alleen. Overal in de bankwereld kwijten duurbetaalde professionals en het verantwoordelijke (top)management zich slecht van hun opdracht om risico's te beheersen en gedrag van employees afdoende te controleren. De afgelopen weken regende het berichten over miljardenverliezen van banken die zich lelijk hebben verslikt in de handel in (derivaten op), vooral, de subprime hypotheken. Fortis' winst over 2007 is daardoor bijvoorbeeld een miljard euro lager.
Dat bedrag valt echter in het niets bij de zeperds van diverse Duitse en Britse banken. Of de gigantische afschrijvingen die instellingen als Citigroup en Merrill Lynch moesten plegen op transacties die, gelet op de risico's ervan, onverantwoord waren. Dan te bedenken dat er volgens insiders nog een hele bui met totale verliezen van vele tientallen miljarden euro's komt aanwaaien.

Kortom, bij internationale banken van naam en faam is over een breed front lelijk gefaald. Her en der is een topmanager opgestapt, maar voor de rest zijn de reacties op dit roekeloze beleid opmerkelijk mild. Bankiers komen ermee weg omdat vrijwel iedereen het schip is ingegaan. Fouten worden je pas aangerekend als je die in je eentje maakt.
De zaak-Kerviel leidt dan ook af van waar de discussie werkelijk om zou moeten gaan: risicobeheersing en controle bij banken. Nota bene hun kerntaak.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie