Kidnapindustrie en olie-jihad in Nigeria

Auteur: Gastauteurs | 16-10-2006

Kidnapindustrie en olie-jihad in Nigeria
Gastauteur Henk Willem Smits: Willem Holleeder moet als hij nog eens vrijkomt maar vluchten naar Nigeria. Daar valt namelijk goed te verdienen met afpersing en ontvoering. Alhoewel oliemaatschappijen het meestal ontkennen, lijkt het erop dat op grote schaal losgeld wordt betaald.

Betalen voor afpersing en ontvoering is natuurlijk nooit slim, maar dat het veel voor komt blijkt wel uit deze website voor expats in Nigeria. Die verkoopt t-shirts met opdrukken als 'my ransom is higher than yours' en 'Kidnapping: Nigeria's fastest growing industry'. Deze website bevat ook een interessante database met alle bekende ontvoeringsincidenten tot nu toe. Regelmatig blijkt dat er betaald wordt of rebellenleiders worden vrijgelaten. (Shells joint venture in Nigeria heet SPDC). Irak-achtige situaties als langdurige beschietingen en bestormingen komen ondertussen ook voor. De oliemaatschappijen maken meer en meer kosten voor 'beveiliginsmedewerker' (niet zelden huurlingen, bewapende en goed getrainde oud-mariniers).

Het Nigeriaanse leger is dan wel acties begonnen in de Delta, echt opschieten doet het niet. De olierebellen zijn ondertussen zo rijk dat ze minstens even goede, zo niet betere wapens kunnen kopen dan het leger. En bovenal hebben ze heel veel wapens, elk dorp kent ondertussen wel een gewapende bende. Niet echt een gebied om binnen te vallen dus. Ook verontrustend in die database is dat één van de milities die de ontvoeringen claimt 'de martelarenbrigade' heet. Door Osama bin Laden en dergelijke geïnspireerde islamisten uit het noorden van Nigeria, zijn naar het zuiden getrokken om mee te delen in de criminele geldstroom. En dat kan naast een stijgende olieprijs nog wel eens veel meer nare gevolgen krijgen. (Ook andere olierijke Afrikaanse gebieden lijken in handen te vallen van jihadi's, met name in Soedan)

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie