Klimaathype is subsidiefuik

Auteur: Gastauteurs | 23-05-2007

Klimaathype is subsidiefuik
Gastauteur Henk Willem Smits: ‘s Neerlands werkgevers hebben het goed voor met moeder aarde, zo moet blijken uit een nieuw plan van werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB en LTO. Mits de overheid betaalt natuurlijk, dat wel.

Het Duitse weekblad Der Spiegel (gratis mirror) trotseerde de storm en wees er nog eens op dat het wel vaker warm is geweest op aarde en dat de gevolgen niet zo desastreus zullen zijn zoals regelmatig wordt beweerd. Toevallig weet ik dat ook onder steeds meer Nederlandse journalisten ondertussen vragen rijzen of de berichtgeving over het klimaat niet te hysterisch is. Dat komt de werkgevers slecht uit. ‘De klimaatproblemen zijn groot en als we niks doen, dan zijn juist in ons land de gevolgen groot’, zo riepen ze gisteren bij de presentatie van hun plan.

De nogal diffuse nieuwsberichten over het ‘duurzaamheidsplan’ van de werkgevers bezorgen me een beetje nare bijsmaak. Wat namelijk wel duidelijk wordt is dat de werkgevers graag geld van de overheid willen voor innovaties op het gebied van energiebesparing. De werkgevers drukken zo hun kosten, dat levert hun wat op, maar het realiseren van het drukken van de kosten moet met behulp van subsidie, vanwege het klimaat. Het komt op mij over als een schoolvoorbeeld van het aloude cliché links lullen, rechts vullen. En bovendien als illegale staatssteun en protectionisme. Meest interessante van dit werkgeverspact is dat ook land- en tuinbouworganisatie LTO mee doet. Voor iedereen die fondsen zoekt is het mooie van klimaatonderzoek dat het nog in de kinderschoenen staat, en voortdurend uit allerhande hoeken informatie komt (mooie illustratie daarvan is het recente bericht over de vervuiling van auto’s), zodat je er alle kanten mee op kan. LTO-voorzitter Albert Jan Maat legde gisteren uit dat een hectare suikerbieten twintig keer meer CO2 uit de lucht haalt dan een hectare bos. Een braakliggend stukje terrein terug geven aan de natuur is dus slechter voor de natuur dan er landbouwgrond van maken. Prachtig. Maar een belangrijk verschil met natuur is dat landbouw, naast landbouwmachines, pesticiden, meststoffen en verwerkings- en transportkosten, nogal wat subsidie vereist. Belasting verhogen dan maar, VNO-NCW?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie