KNMI ru´neert economie

Auteur: Mark Koster | 19-01-2007

KNMI ru´neert economie
Hoe meer de overheid ons reguleert hoe harder onze economie instort. Het hysterische weeralarm dat werd uitgegeven door het KNMI heeft ons ongeveer 1 miljard euro gekost aan gederfde inkomsten.

Het KNMI stuurde voor gisterenmiddag een historisch bericht vanuit De Bilt. Blijf binnen ga niet de straat op en verroer u niet. Als u op uw werk bent, spoedt u naar huis. De weerwaarschuwing, die werd opgevolgd door een verkeersalarm, is gisteren goed geweest voor paniekerige taferelen op de werkvloer. Het weeralarm, dat werd ingevoerd na de monsterlijke orkaan van 25 januari 1990, moet burgers beschermen tegen dood en verderf. Is dat nuttig geweest? Niet echt.

Het aantal doden bij deze storm ligt niet lager dan bij vergelijkbare windhozen. Dus, dat alarm heeft niet zo veel zin. Een omwaaiende boom die op een huis valt laat zich nou eenmaal moeilijk voorspellen.

De grootste schade van de storm was niet de wind zelf, maar de reactie op de orkaan. Mijn inschatting is dat er vanaf gisteren na de lunch nauwelijks meer is gewerkt in Nederland, omdat een paar weermannetjes ons land ophitsten met de mededeling dat er in de namiddag een natuurramp dreigde.

Hoeveel heeft ons land deze staatsterreur gekost? Elke werkende Nederlander voegt jaarlijks 78.602 euro toe aan het binnenlands bruto product (CBS-cijfers over 2005). De totale arbeidsmarkt bestaat uit ongeveer 8,2 miljoen werknemers. Rekent u even mee? Per dag draagt de arbeidende Nederlander dus 215 euro bij aan onze welvaart. Na de meteorologische waarschuwing, die op woensdag al werd verspreid, is er weinig meer gepresteerd op de werkvloer. Massaal werd de website van https://www.crisis.nl/ (3,5 miljoen bezoekers!) bezocht om na te gaan hoe ernstig de situatie was. Anderen belden met het thuisfront om de aanstaande nationale ramp met elkaar te analyseren en voor te bespreken. Een deel van de kinderopvang sloot uit voorzorg de deuren, zodat ouders zich wel naar huis moÚsten haasten. Zonder cynisch of achterdochtig te zijn is mijn veronderstelling dat de werknemers gisteren bijna een halve dag hebben besteed aan getob over weer en verkeer. Het zou een mooie test zijn om na te gaan hoeveel mensen vandaag niet naar hun werk gaan, vanwege het alarm van gisteren. Kan iemand het KNMI daar eens op aanspreken? Het weerinstituut uit De Bilt snoepte gisteren een kleine miljard (877 miljoen euro) af van onze welvaart. Stop, u hoeft vandaag echt geen ATV te nemen. Het weeralarm is vannacht al ingetrokken

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie