KNMI ruïneert economie (deel 2)

Auteur: Mark Koster | 09-02-2007

KNMI ruïneert economie (deel 2)
En weer spoelde er gisteren enkele honderden miljoenen euro's van ons bruto nationaal product weg. Dank u KNMI. Wie stopt deze hysterie?

Het motregende gisteren en hier en daar viel wat sneeuw. De weermeters bij het KNMI stonden echter alweer op code rood. Het grootste lettertype werd gevonden om het weeralarm te verspreiden via de website. Toen aan het einde van de middag bleek dat er nauwelijks sneeuwval was en ook weinig overlast, bleef het KNMI nog steeds horrorberichten verspreiden via haar digitale propagandakanaal. Het is de tweede keer binnen een maand dat de weermeesters in De Bilt met vals alarm komen en de economie ontwrichten.

Het is de tweede keer binnen een maand dat de weermeesters in De Bilt met vals alarm komen en de economie ontwrichten. Bij de recente januaristorm, die vergeleken bij de douche van gisteren nog íets voorstelde, werd al duidelijk dat niet de orkaan, maar het alarm over de orkaan de oorzaak was van het verkeersinfarct en de chaos.

Gisteren was de weerswaarschuwing ronduit pathetisch. De aangekondigde sneeuwdeken bleek in sommige delen van het land niet meer te zijn dan een flinterdun lakentje. Toch, spoedden veel werknemers zich snel naar huis. Op de Hogeschool van Amsterdam vielen lessen uit (zelfs eentje over ondernemerschap), omdat de directie docenten opdroeg veiligheid te zoeken. Bij veel overheidsinstellingen ontvingen werknemers waarschuwingen die op de werkvloer tot commotie leidde en soms zelfs tot absentie, terecht of niet.

De NS gooide bij voorbaat de dienstregeling om, terwijl er nog geen sneeuw was gevallen, bevestigen reizigers uit Noord-Brabant. Dagblad De Pers belde met de Belgische spoorwegen. Daar sneeuwde het ook en daar viel slechts één trein uit, vanwege een wisselstoring.

Bij de storm in januari ging ongeveer een halve werkdag verloren aan paniek, stress en overlast. Omgerekend bijna 800 miljoen euro. Gisteren kwam daar nog eens 2 uur bij aan zinloze hysterie. Tikt u maar af: 400 miljoen euro. Monique Somers, een woordvoerder van het KNMI, geeft desgevraagd toe dat de weerwaarschuwing 'misschien overkill' is geweest. De chocoladeletters waren vrijdagochtend verwijderd, maar de schade is inmiddels al aangericht. Het wordt tijd voor precisiewerk bij het weerinstituut. Somers meldt in De Pers dat 17% van de afgegeven weeralarmen tussen 2000 en 2005 uit missers bestaat. Die van gisteren komt er bij. Vraagt blijft: waar komt al dat onnodige gepaniekeer vandaan? Juist: van de bedilzucht van de overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken pompt tot 2011 10 miljoen euro per jaar in rampenbestrijding. U weet hoe dat gaat: als er geen ramp is, dan verzinnen we er één, want het budget is er toch.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie