Hausse op beurs lijkt wel een complot

Auteur: Hans Crooijmans | 20-07-2007

Hausse op beurs lijkt wel een complot
U was het misschien alweer vergeten, maar amper vier jaar geleden was het crisis in de pensioenwereld. Een sluipende beurscrash en het feit dat ze even waren ´vergeten´ om een fatsoenlijke premie te heffen, tastten de vermogens van pensioenfondsen zwaar aan.

Indexatie (aanpassing aan de inflatie) van uitkeringen en toekomstige verplichtingen werd geheel of gedeeltelijk gestaakt, pensioenregelingen versoberd en premies vlogen omhoog. Maar ziedaar, anno 2007 blijken pensioenfondsen, de grootste (ABP en PGGM) voorop, in weelde te baden. De reserves zijn weer op peil, de pensioenen worden dit jaar vrijwel overal volledig geindexeerd.

Is dat te danken aan krachtige maatregelen van de pensioenbestuurders? Deels wel, ja. Maar een doorslaggevender factor in dit opmerkelijke genezingsproces vormt de ongekende hausse op op de internationale aandelenmarkten. De AEX sloot gisteren 20 procent hoger dan precies een jaar geleden. Sinds 1 januari 2005 dikte de index meer dan 60 procent aan. De meeste andere Europese beurzen doen het nog beter. En in Amerika werd gisteren de zoveelste 'magische grens' overschreden.


Ofschoon we om de haverklap van analisten en andere koffiedikkijkers de waarschuwing horen dat het zo toch echt niet kan doorgaan, zijn er weinig harde feiten die de stelling ondersteunen dat de koersen binnenkort in elkaar gaan klappen. Ga maar na: bedrijven blijven gezonde winstgroei rapporteren, zodat - anders dan eind jaren ’90- de koerswinstverhoudingen niet de pan uitrijzen. De internationale fusie- en overnamegolf is nog lang niet gestrand; grote multinationals en opkoopfondsen leggen met hun scherpe biedingen bloot dat veel bedrijven kenneljk meer waard zijn dan waarvoor ze aan de beurs genoteerd staan. Betaling voor overnames gebeurt, dankzij de lage rente, vooral met (geleend) geld en niet, zoals voorheen, in aandelen. Het ene na het andere grote bedrijf verdwijnt van de beurs, terwijl er betrekkelijk weinig emissies worden gedaan en er nauwelijks bedrijven voor in de plaats komen. Het aanbod van aandelen is dus schaars terwijl er bij pensioenfondsen en vermogensbeheerders grote vraag naar deze beleggingscategorie bestaat. Gevolg: hogere prjzen. Het feit dat grote beursgenoteerde bedrijven vele, vele miljarden besteden aan de inkoop van eigen aandelen, versterkt dit proces alleen maar.


Je zou bijna denken dat iemand deze hele zaak in scene heeft gezet of er een complot is beraamd. Want voor aandelenbeleggers - en dat zijn de meeste pensioenfondsen nu voor 50 procent of meer - is de situatie ideaal. Het blijft jammer dat gewone burgers niet massaal meeprofiteren. Uit onderzoek blijkt dat het aantal Nederlandse huishoudens dat op de beurs belegt momenteel ruim 400.000 (!) lager ligt dan in 2000.


O ja, er zal best weer eens een correctie komen. Maar de - begrijpelijke - angst na de internet- en telecomdrama’s was een slechte raadgever.


 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie