Kortsluiting bij PvdA en CDA

Auteur: Mathijs Bouman | 28-02-2006

Kortsluiting bij PvdA en CDA
PvdA en CDA willen een 'nationale deal', waarin wordt vastgelegd dat de overheid zeggenschap houdt over de energieproductie. De rode vlag kan in top, en morgen nationaliseren we de hele Nederlandse industrie.

'Ik ben onaangenaam verrast door een kille wind die aan het begin van dit millennium de kop lijkt op te steken, zowel in Nederland als elders in Europa. Het is een poolwind tegen liberalisering.'? Dat schreef toenmalig Eurocommissaris Frits Bolkestein begin 2000 in NRC Handelsblad. Zes jaar later is de poolwind aangewakkerd tot een arctische orkaan. Eerder deze week maakte de Franse regering bekend dat de twee grote energiebedrijven Gaz de France en Suez mogen fuseren, om zo een 'nationale kampioen' te creëren. Het is een typische Franse daad van 'economisch patriottisme', want zo wordt de overnamepoging van Suez door het Italiaanse Enel verijdeld.

En in een totaal voorspelbare Pavlov-reactie slaan vanochtend de hondjes van CDA en PvdA in het Financieele Dagblad aan het kwijlen. Wat Frankrijk doet, kunnen wij ook. Stop de uitverkoop van de nutsbedrijven. We willen een nationaal energiebeleid, zeggenschap van de overheid, uitstel van privatisering en bescherming tegen buitenlandse overnames. Het is een buitengewoon primitieve reflex. Zodra marktwerking zorgt voor verandering, schiet de politiek in een angstkramp en trapt op de rem. Ondertussen blijft de energiesector opereren op een beschermde markt, waardoor inefficiënties en klantonvriendelijkheid niet worden afgestraft, schaalvoordelen onbenut blijven en en innovatie wordt geremd. Het idee dat de energievoorziening zo belangrijk is dat we het niet aan de markt kunnen overlaten is natuurlijk te dwaas voor woorden. Medicijnen, communicatie, vervoer en voedsel zijn minstens zo belangrijk. Toch stelt het CDA, noch de PvdA voor om de farmaceutische industrie, het internet, de auto-industrie of de voedselproducenten te nationaliseren. Ook al is het belangrijk, de markt mag de productie ervan regelen. Of beter: juist omdat het belangrijk is mag de markt het regelen, en niet een kantoorgebouw vol goedbedoelende ambtenaren. Moeten we dan niet bang zijn voor de nieuw Franse energiereus? Natuurlijk wel. En daarom zouden CDA en PvdA snel aan de bel moeten trekken in Brussel, waar de kartelpolitie van Neelie Kroes de energiesector al enige tijd argwanend volgt. Daar ligt de oplossing, niet in het achter de bank verstoppen met de gordijnen dicht, zoals de twee partijen nu lijken te doen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie