De bagger in de boeken van de banken

Auteur: Esther van Rijswijk | 13-09-2007

De bagger in de boeken van de banken

Komende week wordt een spannende. Niet alleen omdat de Fed aan de rente gaat sleutelen: dat er zeker een kwart procent afgaat, daaraan twijfelen marktpartijen niet. Veel interessanter zijn de zakenbanken die komende week met kwartaalcijfers komen. Het zou mooi zijn als ze eerlijk laten zien hoe groot de bagger in de boeken is.

De markten zijn nog allesbehalve tot rust gekomen. Vorige week vrijdag werd geschrokken gereageerd op de slechte werkgelegenheidscijfers uit de Verenigde Staten. Gisteren - woensdag - trok de Europese Centrale Bank opnieuw 75 miljard dollar uit voor driemaandse leningen omdat banken elkaar nog steeds niet vertrouwen en dus elkaar geen geld willen lenen. De euro - dollar koers bereikte met 1,39 een record. En na de Oeso en het IMF verlaagde ook de Europese Commissie gisteren de raming voor de economische groei om er aan toe te voegen dat de onzekerheid op dit moment ‘ongewoon groot' is.

Wat de markten van de bijeenkomst op 18 september van de Fed verwachten, is duidelijk: een renteverlaging van misschien zelfs 50 basispunten (half procent), en dan de komende 12 maanden die volgen nog eens zo'n dosis. Maar wat de cijfers van zakenbanken precies gaan onthullen is nog zeer onzeker.


De grote vraag na ruim een maand van onrust is hoe groot de verliezen zijn als gevolg van het onderuit gaan van de Amerikaanse huizenmarkt. Op zich een lastige vraag, want het is moeilijk om de samengebundelde hypotheekrisico's uit Amerika te waarderen die de afgelopen jaren als zoete broodjes werden doorverkocht. Wat is iets waard, als niemand wil kopen?


Als de wereld geluk heeft, zijn de risico's breed gespreid. Dan investeerden banken en institutionele beleggers over de hele wereld en moeten ze nu hun verliezen nemen. Pijnlijke verliezen voor de banken, maar voor de wereldeconomie draagbaar.


Heeft de wereld pech, dan concentreert het risico zich bij een paar spelers die - dus - dreigen om te vallen. Het domino-effect dat dan ontstaat, is moeilijk te overzien en dat verklaart het huidige wantrouwen.


Banken zitten nu al een maand naar elkaar te loeren en vragen zich af wat voor bagger de ander in de boeken heeft. Die onwetendheid, houdt de markten in z'n greep. Voor het herstel van het vertrouwen zou het goed zijn als er meer duidelijkheid kwam over de omvang van de verliezen. Ook al is de waardering een probleem: banken moeten kleur bekennen. Volgens berichten in zakenkrant Financial Times zouden banken met elkaar in gesprek zijn om afspraken te maken over de mate waarin ze de buitenwereld inzicht gaan verschaffen in hun posities. Want in je eentje laten zien hoe kwetsbaar je bent, is in de huidige zenuwachtige markt net zoiets als een zelfmoord actie. Het is zowel voor de banken zelf als voor de markten en de economie te hopen dat de banken tot een overeenstemming komen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie