Kredietcrisis? Niet deze paasdagen!

Auteur: Mark Koster | 24-03-2008

Kredietcrisis? Niet deze paasdagen!
Recordwinsten bij bedrijven, kerstuitgaven tijdens Pasen, het IMF houdt van Nederland en toch zijn we somber. Wie stopt het negativisme over een crisis die maar niet wil doorzetten?

De kredietcrisis bestaat alweer bijna negen maanden en de gevolgen zijn zeer beperkt gebleven. Ja, deze zin mag u nog eens lezen. U moet niet zo panieken, want het bedrijfsleven heeft over 2007 beter gescoord dan ooit. De kredietcrisis heeft in Nederland slechts marginaal huisgehouden, met dank aan onze conservatieve inborst en onze risico-aversie  Het exportverlies is beperkt gebleven en dat is niet eens zo onlogisch. Amerika is na Europa nog steeds een grote handelspartner, maar draagt niet meer bij dan 4,5 % van de totale goederenexport (cbs cijfers over 2006), waarvan het grootste deel ook nog machines en chemische producten.

De Nederlandse bedrijven die diensten aanbieden op de Amerikaanse markt, zoals ING.en Aegon, zouden in theorie al klappen hebben moeten gehad en dat ook is nauwelijks gebeurd op een paar boekhoudkundige verdwijntrucs na.
Geef nou toch eens toe, dat het u ook niet begrijpt wat er aan de hand is. In januari spenderden we voor 2,3 % meer dan in januari 2007. Het grote Paasfestijn had dit jaar, niet alleen vanwege het weer, de exclusieve uitstraling van het decadente eetfeest rond de kerstboom. Als er crisis is, dan wordt die niet echt gevoeld in de Nederlandse huiskamer. Dit is niet alleen anekdotische bewijs. Het IMF becijferde afgelopen week dat we het braafste jongetje van de Europese klas zijn. We hebben een overschot op betalingsbalans, de inflatie is laag en onze groeipotentie voor 2008 en 2009 zijn beter dan verwacht. Wat drijft ons toch zo tot somberheid? De Amerikanen hebben een probleem, maar dat hoeven we niet tot ons probleem te maken. De bijna ziekelijke leenmanie, opgefokt door de renteverlagingen van de FED, heeft God's Own Country in deze kredietcrisis gestort. Europa kan steeds beter zonder de Amerikanen. De nieuwe wereldmarkten liggen niet in het Westen, maar in het Oosten. De handel met de Amerikanen was over de eerste tien maanden van 2007 een dikke 200 miljard, iets meer dan 10% van de totale handel. We kunnen best zonder onze Atlantische vrienden en zouden ons niet langer moeten laten leiden door de Amerikaanse welvaartfluctuaties. Superbondgenoot Saudie Arabie draait sinds kort de oliekraan al niet meer open op commando van de regering Bush. Sorry, vrienden, die olieprijs brengen we niet naar beneden. Prima toch, wij eten er weer goed van tijdens de Pasen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie