Gelijkenissen tussen leiderschap en koken

Gelijkenissen tussen leiderschap en koken
Wat zijn de overeenkomsten tussen koken en leiderschap?
Nee, dit is niet het begin van een goede mop, maar een serieuze poging te komen tot een aantal sprekende overeenkomsten.

Dit weekend mocht ik aanschuiven bij een diner georganiseerd en bereid door een goede bekende die het initiatief had genomen een groep elkaar onbekenden met een gemeenschappelijke interesse voor lekker eten, goede wijnen en leiderschap bij elkaar te brengen.

Leiderschap

Al snel bleek dat de groep veel gemeen had met elkaar en dat het mooie menu met dito wijnen een goede basis vormden voor een goed gesprek over allerlei thema's, waaronder leiderschap!

‘The leader must be doubly vigilant'

Het eerste dat me opviel is dat een ieder veel aandacht had voor de details. Over de lavendel, die gebruikt was in de mousse die als basis de pitten en het vruchtvlees van voorzichtig ontvelde tomaten had, werd uitgebreid gesproken.
Dat deed me denken aan een uitspraak van de vroegere Chef Defensiestaf van het Amerikaanse leger Generaal Colin Powell, die opmerkte: "Never neglect the detail! When everyone's mind is dulled or distracted, the leader must be doubly vigilant " .

Oog voor detail

Veel leiders maken zich vandaag niet meer druk om de details maar delegeren dit. Powell gaf voorts aan dat je als leider de eigenschap moet hebben om onder ieder tapijt te willen kijken. Je moet je niet laten afschrikken door wat er zou kunnen liggen! Een overeenkomst tussen eten en leiderschap is dus dat koks en leiders aandacht moeten hebben voor details!


Amateur-kok?
Een andere discussie die ontstond aan tafel richtte zich op de vraag wat leiders met eten hebben. Zijn veel leiders tevens amateur-kok? Houden ze allen van goed en lekker eten? Geen eenduidig antwoord van mijn tafelgenoten.

Het dierenrijk
Voor de overeenkomsten tussen leiderschap en eten neem ik u mee naar het dierenrijk, waar leiderschap en eten veel dichter bij elkaar staan dan bij ons. Is het niet de leider van de kudde die als eerste "aan tafel gaat". De leider, vaak herkenbaar omdat hij of zij de sterkste is of het meest kleurrijk of de snelste is, krijgt het eerste recht op een goede hap!

Regelmatig dineren

Wat wij concludeerden na een zes-gangen diner is dat de rust van tafelen en de dynamiek voortgebracht door bord en bestek aanwezigen tot goede communicatie aanzet (let wel dat is praten én luisteren). Leiders zouden hun teams met regelmaat voor een diner moeten uitnodigen!

Grandioze samenwerkingsverbanden

Niet het vluchtige en plichtmatige diner, maar samen inkopen doen, bereiden en nuttigen. Goede gesprekken bij 't afruimen en afwassen, grandioze samenwerkingsverbanden bij het roeren van de risotto en geweldige openhartige bekentenissen als de dessertwijn geschonken wordt doen alle 360 graden feedback sessies en dure executive coaching trajecten verbleken tot gerommel in de marge!

Passie

Tot slot de meest kenmerkende overeenkomst tussen koken en leiderschap overtuigend zichtbaar gemaakt tijdens ons diner. Onze kok en gastheer verraste ons met iedere gang waar in ieder gerecht van verschillende ingrediënten gebruik werd gemaakt, met uitzondering van één enkel ingrediënt: Passie!

Zonder passie smaakt geen enkel gerecht en zal geen enkel bedrijf of team presteren!

Moge het u wel bekomen!

Lees ook:
> Topmanagers op eigen benen
> Weg met de bouwvak, tijd voor de Managers Vakantie
> The Chairman Makes or Breaks the Board
> De tien stappen van integratie
> Toon lef en verander je managementstijl

facebook