Met professionals moet je uitkijken

Auteur: Gastauteurs | 03-03-2009

Met professionals moet je uitkijken
Paul van Scherpenseel: Vrijwel alle kleine en grote rampen in organisaties gaan in de kern over competente werknemers die door hun deskundigheid meenden van regels te kunnen afwijken.

Meestal heeft elke organisatie op papier wel voldoende zorg voor naleving van regels, maar er moet in de dagelijkse praktijk ook genoeg aandacht voor zijn. Dat Fortis voor een miljard het
schip in ging door de Madoff-fraude, komt voor een belangrijk deel omdat zijn professionals de huisregels voor risicobeheersing opzij konden zetten. Dat gebeurde niet met slechte bedoelingen, maar juist omdat ze meenden te overzien wat ze deden.

Gezond leiderschap
Fortis vormt daarmee geen uitzondering. In de meeste organisaties vertrouwt de leiding erop dat haar werknemers verantwoorde keuzes maken. Als dat er echter toe leidt dat iedereen in de organisatie enkel met z’n eigen werk bezig is, dan moet de leiding niet gek opkijken als er van tijd tot tijd een lijk uit de kast valt. Vertrouwen is goed, maar dit staat los van gezond leiderschap waarbij je regelmatig toetst hoe werknemers omgaan met de dagelijkse dynamiek.

Achilleshiel
Dit toetsen lukt alleen als je het heel gericht doet. Focus daarom bij elk verbeterinitiatief ook op wat de achilleshiel vormt van de organisatie en bewaak de handelingen die hierop een sterke invloed hebben. Op deze wijze houd je de vinger aan de pols en voorkom je situaties als de volgende.

Aandeelhouderswaarde
In de financiële wereld was er een duidelijke focus, maar deze was enkel gericht op aandeelhouderswaarde. Dan is het ook niet zo vreemd dat professionals overmoedig konden worden in hun inschatting van risico's. Daarbij kregen ze doorgaans ook alle ruimte van hun leiding om naar eigen inzicht te handelen.

Gevaarlijke keuzes
Banken staan op dit moment sterk in een kwaad daglicht, maar een te enge focus of het ontbreken ervan tref je in alle sectoren aan. Bij een onevenwichtige aansturing kan het dan ook gemakkelijk gebeuren dat professionals gevaarlijke keuzes gaan maken. Voor veel leidinggevenden is het een innige wens om een groep sterke professionals onder zich te hebben. Dan kunnen deze leidinggevenden eindelijk eens hun aandacht richten op wat zij echt belangrijk vinden. Dit is echter een droom. Hou ze vooral goed in de gaten.

Lees ook:
> Vertrouwenscrisis: op zoek naar een nieuw evenwicht
> Vier geboden van leiderschap
> Allianties: een kwestie
> Verkeerde focus
> Managers kunnen van golfers leren

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie