Kleinere stappen, groter draagvlak

Auteur: Gastauteurs | 03-06-2008

Kleinere stappen, groter draagvlak
Gastauteur Paul van Scherpenseel: Volgens de nieuwste managementinzichten moeten leidinggevenden werknemers betrekken bij beslissingen. Wordt het volgende inzicht: schaf de leiding maar af?

Natuurlijk hebben werknemers hun mening klaar over hoe zaken moeten worden opgepakt, maar dit betekent nog niet dat ze willen meebeslissen. Ze willen alleen niet het gevoel hebben voor jan-met-de-korte-achternaam aan het werk te zijn. Wat werknemers namelijk het meeste dwars zit, is dat ze nooit iets kunnen afmaken. Meestal wordt een plan halverwege de uitwerking al weer ingeruild voor een volgende.

In hun ijver om hun ideeën tot uitvoer te brengen, gaan leidinggevenden gemakkelijk voorbij aan de noden van werknemers. Dan is het ook niet zo gek dat die tegengas geven als leidinggevenden met het volgende plan komen.
Leidinggevenden begrijpen dat echter niet, misschien omdat ze graag geloven dat werknemers in hun werk altijd doordrongen zijn van het organisatiebelang. Werknemers zullen daarmee als het nodig is ook rekening houden, maar dat betekent nog niet dat ze altijd doordacht handelen. Nobelprijswinnaar Thomas Schelling heeft dat eens mooi omschreven als een soort wet van behoud van energie: de mens maakt doorlopend gebruik van ezelsbruggetjes om een minimale mentale inspanning te hoeven leveren.
De alledaagse werkelijkheid is dan ook dat werknemers vooral op hun routine varen. Ze doen gewoon hun werk en worden het liefst niet voortdurend met wijzigingen gestoord.

De leiding kun je daarom zeker niet afschaffen. Willen bedrijven stappen maken, dan is het wel zaak dat leidinggevenden in kleinere stappen gaan handelen dan ze nu doen. Dan kunnen ze niet alleen eens hun plannen afmaken, maar dan wordt het voor werknemers ook tastbaar waarvoor ze zich hebben ingespannen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie