Wie draait op voor betere levensloopregeling

Auteur: Hans Crooijmans | 27-10-2006

Wie draait op voor betere levensloopregeling
Kamerleden Verburg en Bussemaker willen de levensloopregeling populair maken. Dat betekent: meer en ingewikkelder regels en meer ongemak en nadeel voor werkgevers.

Het zat er dik in: de levensloopregeling slaat niet aan. Slechts 300.000 van de ruim 7 miljoen werkenden in Nederland schijnt te willen sparen om, zoals dat mooi heet, 'in het spitsuur van het leven' tijdelijk - betaald - vrij te kunnen nemen om voor de jonge kinderen of de zieke ouders te zorgen, danwel er een halfjaar tussenuit te knijpen richting Australië. Dat 'de levensloop' niet populair is, hoeft niemand te verbazen. De regeling is ingewikkeld en stoot dus niet alleen werknemers af die er gebruik van wllen maken, maar moedigt ook werkgevers die moeten faciliteren niet aan. De levensloop is gebaseerd op onzekere variabelen (zoals: ga ik er wel ooit gebruik van maken?). Bovendien is er een simpel en vertrouwd alternatief voorhanden: het spaarloon.

Tja, en wat doen politici als Gerda Verburg (CDA) en Jet Bussemaker (PvdA) dan die de levensloopregeling willens en wetens mee door de Kamer jaagden? Medio juni suggereerden ze om het spaarloon op te offeren en zo werknemers geen keus meer te laten. Ze werden door hun partij gelukkig haastig teruggefloten. Maar met instemming van Bussemaker kwam Verburg deze week met een nieuw initiatief. Ze presenteerde een 12-puntenprogramma om de ook volgens haar 'ingewikkelde' levensloopregeling te verbeteren. Een ding is zeker: als ook maar een paar van de twaalf punten worden ingevoerd, wordt de regeling nog gecompliceerder dan ze al is. Dit terwijl het toch de expliciete doelstelling is van Den Haag om de administratieve lasten van het bedrijfsleven te verlichten. Komt bij dat de voorgestelde verbeteringen van de levensloop stuk voor stuk worden geincasseerd door werknemers, meestal ten laste van werkgevers uiteraard. Zo dient ouderschapsverlof met 50 procent te worden uitgebreid; moeten werknemers hun tegoed uit de levensloopregeling gemakkelijker kunnen opnemen; en als ze nog te weinig tegoed hebben, moeten ze kunnen 'rood staan' - met het risico dat ze dat krediet nooit meer afbetalen. En o ja, een werkgever mag bij een sollicitatie niet naar iemands levenslooptegoed vragen - wat tot gevolg kan hebben dat dat een werknemer er na zijn indienst treden direct enige maanden tussenuit trekt. 'Een werkgever informeert toch ook niet naar je saldo op je spaarrekening', verklaart Verburg die laatste maatregel. Zou ze werkelijk niet doorhebben dat die vergelijking mank gaat.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie