Yankee go home!

Auteur: Mathijs Bouman | 08-05-2006

Yankee go home!
Als we de berichten in de Sunday Telegraph van gisteren mogen geloven, zal de New York Stock Exchange (NYSE) deze week overnamebesprekingen met Euronext beginnen. Ondertussen doet de Nasdaq een stille poging de beurs van Londen over te nemen. De Amerikanen komen naar Europa en daar schieten we helemaal niets mee op.
foto: David Grey

Dus dat was die “andere partij” waar het persbericht van Euronext vorige week over sprak. De Europese beurs was niet langer geïnteresseerd in een fusie met de London Stock Exchange (LSE), meldde dat bericht, omdat de Amerikaanse Nasdaq onderhands al bijna 15 procent (ondertussen al 19 procent) van de aandelen LSE had aangekocht.

Tegen de kapitaalkrachtige Nasdaq valt niet op te boksen, dacht men bij Euronext.
In datzelfde persbericht meldde Euronext dat het geïnteresseerd blijft in samenwerking met Deutsche Börse in Frankfurt, maar dat het zich – tegen de zin van enkele grote buitenlandse aandeelhouders – niet op voorhand op die samenwerking wil vastleggen. Euronext praat met Deutsche Börse, maar ook met “andere partijen”. Dat leek een standaard zinnetje, maar sinds de berichten van gisteren weten we beter: de NYSE, belangrijkste beurs ter wereld gaat een serieuze poging doen Euronext in te lijven.
Het geld rammelt de Amerikaanse beursen in de zakken. Na de beursgang van eerst de Nasdaq (in 2002) en daarna de NYSE (in maart dit jaar) zijn de bedaagde gezelligheidsverenigingen veranderd in miljardenbedrijven met agressieve expansiedrift. Ze hebben de aandeelhouders groei beloofd, en daarvoor zijn overnames nodig. Europa is het logische jachtveld. Omdat de consolidatie van de Europese beurzen pas net op gang komt, is er geen tegenkracht die de Amerikanen in de wielen kan rijden.
In plaats van een pan-Europese beurs, die zou ontstaan bij een fusie van Euronext en Deutsche Börse (en/of de LSE), krijgen we dus een Amerikaanse concurrentieslag op Europese bodem. Die harde concurrentie kan als gunstig gevolg hebben dat de transactiekosten omlaag gaan. Maar de prijs daarvoor is hoog. Als er geen echte Europese beurs ontstaat waar alle Europese ‘blue chips’ een notering hebben en alle Europese beleggers eenvoudig op terecht kunnen, blijft de Europese kapitaalmarkt versnipperd en inefficiënt. Voor zowel de financiering van Europese bedrijven als de optimalisering van de Europese aandelenportefeuilles, is dat nadelig.
Op het gebied van kennis en technologie schieten de Europese beursen ook niets op met een Amerikaanse machtgreep. Technologisch gezien loopt Euronext mijlenver voor op de NYSE, en ook met het ontwikkelen van nieuwe financiële producten zijn de Europese beursen een stuk verder.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie