Links bestuur, belastingbetaler zuur

Auteur: Mark Koster | 22-02-2006

Links bestuur, belastingbetaler zuur
Krijgt Gerrit Zalm tóch gelijk? Is er een relatie tussen een links gemeentebestuur en hoge OZB-belastingen? De minister van Financiën riep de burgers zondag in Buitenhof op de onroerend zaak belasting (OZB) niet te betalen als blijkt dat gemeentes deze hebben verhoogd met meer dan de wettelijke 2%.

De liberale schatkistbewaarder leek een punt te hebben. De afschaffing van de OZB-belasting, een liberaal kroonjuweel, bleek een averechts effect te hebben voor woningbezitters, omdat slechts een beperkt deel van de OZB was afgeschaft, het deel van de huurders. Toen Zalm en zijn campagneteam ontdekten dat gemeentes het verlies aan OZB-inkomsten afwentelden op de huizenbezitters (door voor hen de OZB juist te verhogen) claimden de liberalen terecht zendtijd bij Buitenhof. Tja, toen bleken die cijfers dus niet te kloppen.

Vandaag kan Zalm wraak nemen. Uit een staatje in blijkt dat Nijmegen de hoogste OZB-belasting heft van de tien grootste gemeentes in Nederland. Precies! Nijmegen, de meest rode gemeente van het land (coalitie: PvdA, Groen Links en SP). En waar betaal je de minste OZB? Wéér niet verrassend. De gemeentes waar VVD, CDA en D66 meeregeren, zoals in Breda (achtste), Eindhoven (negende) en Amsterdam(tiende en laatste). Amsterdammers betalen bijna drie keer zo weinig OZB als de inwoners in de Karl Marx Stad aan de Waal (4,56 euro tegen 1,60 euro per 2500 euro aan woonbezit). Kom op, Gerrit, spring in je bolide en haal je gelijk in Nijmegen. Wel uitkijken dat je geen SUV rijdt of je verplaatst in een auto met een lekke uitlaat want ook die auto's willen de Gelderse socialisten zwaarder gaan aanpakken.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie