De markt slaat terug

Auteur: Mathijs Bouman | 15-03-2007

De markt slaat terug
Marktwerking is helemaal uit. Maar voor hoe lang nog? De resultaten van marktwerkingsoperaties uit het verleden beginnen langzamerhand zichtbaar te worden.

Roep in gezelschap iets positiefs over marktwerking, en je krijgt direct de volle laag. De bussen rijden niet meer op tijd, de zorg is een bureaucratische ramp, taxi's zijn duur en de chauffeurs verdwalen in hun eigen stad - allemaal de schuld van de markt. Toen de overheid de boel nog strak leidde was het veel beter.

Marktwerking is totaal passé. Het hoort bij het achterhaalde links-liberale en rechts-progressieve gedachtegoed van de mislukte generatie van Bos en Rutte. Mensen als Marijnissen en Rouvoet, die de tijdgeest wel aanvoelen, moeten van de markt dan ook niets hebben. Of begint de wind weer voorzichtig uit een andere richting te waaien? Het zou kunnen. 'Marktwerking deugt wel', wordt er weer heel zachtjes gefluisterd. 'Misschien moeten we er toch maar mee door gaan.' Zo organiseerde busbedrijf Connexxion gisteravond een bijeenkomst over de OV-markt. Het busvervoer is dankzij de markt beter geworden, meent Connexxion. Er wordt naar de klant geluisterd, en de vervoersorganisaties weten met efficiëntieverbeteringen de prijs laag te houden. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde op dezelfde dag een positief artikel over marktwerking in de zorg. Het nieuwe ziektekostenstelsel heeft, zo stelt DNB, 'de keuzevrijheid voor de consument aanzienlijk vergroot.' De concurrentie tussen verzekeraars is veel harder geworden, wat leidde tot 'onverwacht scherpe premiestelling'. Vanwege de concurrentie snijden verzekeraars het vet uit de organisatie. De bedrijven worden slanker en efficiënter. En groter, want op zoek naar efficiëntiewinst maken verzekeraars optimaal gebruik van schaalvoordelen. Daarnaast wordt de tussenhandel uitgeschakeld. In het internettijdperk hebben de meeste klanten echt geen adviseur meer nodig die hen voor een procentje de weg naar de verzekering wijst. Nog meer voorbeelden? Dankzij de marktwerking in het notariaat is er een einde gekomen aan de absurde kruissubsidie tussen overschrijving van woningen (te duur) en testamenten (te goedkoop). De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie huilt er nog wel krokodillentranen over, maar de klant betaalt eindelijk een eerlijk bedrag. Dankzij de markt. Zelfs de taxibranche lijkt zich voorzichtig te plooien naar de wensen van de markt. Er is sinds kort een internetveiling voor taxiritten, waardoor hopelijk iets van de beloofde tariefsdaling wordt waargemaakt. En toen ik gisteren zelf een ritje in een Amsterdamse taxi maakte, gaf de chauffeur - hij wist overigens feilloos de weg - mij ongevraagd zijn 06-nummer. Voor als ik nog eens naar Schiphol moest. Over de prijs voor zo'n rit viel uiteraard te onderhandelen. Het moet niet gekker worden

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie