We hebben een betere moederopvang nodig!

Auteur: Jeroen Smit | 25-09-2006

We hebben een betere moederopvang nodig!
Kinderopvang is hot. PvdA en VVD willen het gratis maken. Zelfs minister DE Geus (CDA) deed afgelopen weekeinde een duit in het zakje. Het lijkt erop dat zelfs het CDA begint te begrijpen dat het volwaardig inzetten van vrouwelijke talenten op onze arbeidsmarkt weleens de hoeksteen van onze toekomstige welvaart zou kunnen zijn. Mooi, die kinderopvang is dus geregeld. Maar is dat wel genoeg? Wordt het niet hoog tijd dat moeders elkaar beter op gaan vangen, streng toe gaan spreken? Zelfs Prinses Maxima maakt zich zorgen.

Al bij de uitreiking van eerste AOW uitkering (u weet wel: dat andere hete hangijzer van deze verkiezingen) in 1957 stelde PvdA-er Ko Suurhoff dat er maar twee mogelijkheden waren om deze pensioenvoorziening in de toekomst overeind te houden: de pensioen-gerechtigde leeftijd verhogen én meer vrouwen aan de slag. De afgelopen vijftig jaar is er op dit laatste punt helaas maar weinig gebeurd. Slechts iets meer dan de helft van alle vrouwen tussen de 15 en 65 jaar werkt. En maar 40 procent val alle Nederlandse vrouwen verdient op dit moment meer dan 70 procent van het minimumloon. Het schiet gewoon niet op. Inmiddels is meer dan de helft van de hoogopgeleiden in dit land vrouw (56 procent). Maar wie kijkt naar leidinggevende posities voor vrouwen moet constateren dat we in een achterlijk land leven. Slecht één op de twintig hoogleraren is vrouw, tegenover 116 mannelijke bestuurders van AEX fondsen staan 3 vrouwen, en dat zijn alledrie buitenlandse vrouwen. In sommige landen waar de sharia wel is ingevoerd doen vrouwen het beter. Hoe dit komt? Het zit helaas diep in onze moraal verankerd dat een hardwerkende moeder een slechte moeder is. Toen in de jaren zestig Europese economiën met 10 procent per jaar groeiden en tekort aan arbeid snel toenam, besloten de Scandinavische landen op grote schaal vrouwen in te zetten. In Nederland werden vrouwen tot halverwege de jaren zestig automatisch ontslagen als ze zwanger waren, we haalden honderdduizenden gastarbeiders hier naartoe. Vraag het ze maar: onze moeders vonden dat doodnormaal. Helaas is er nog steeds niet veel veranderd. Hét probleem is niet één of ander glazen plafond, het zijn de moeders onder elkaar die een serieuze carriere/baan in combinatie met het moederschap blijven veroordelen. Zelfs Prinses Maxima maakt zich zorgen. Drie weken geleden, bij de jaaropening van de studie Bedrijfskunde in Groningen stelde de Argentijns-Nederlandse dat een verandering van cultuur nodig is. Ze vindt dat vrouwen elkaar meer moeten stimuleren en zei letterlijk dat moeders de neiging hebben andere moeders met een carriere te veroordelen.

Dames hou daar nou toch eens mee op. Ontwikkel jullie voor onze samenleving zo belangrijke talenten. Denk aan de welvaart van jullie kinderen! Ga nou toch eens echt aan de slag

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €15,- of 6 edities voor €30,-

Meer opinie