Een slechte week voor de markt

Auteur: Esther van Rijswijk | 28-06-2007

Een slechte week voor de markt
Terwijl Nederland in Berlijn wat supranationale symbolen wegpoetste uit het nieuwe Europese verdrag, zetten de Fransen er serieus het mes in door eerlijke concurrentie te schrappen uit de doelstellingen van de Europese Unie. Een slecht signaal.

Nederland schrapte de naam grondwet, de vlag en het Europese volkslied. De Fransen schrapten in een klap het hele economische model waarop de Europese Unie is gebouwd. De nieuwbakken Franse president Nicolas Sarkozy kreeg de Duitse voorzitter Angela Merkel zo ver om zes cruciale woorden weg te strepen uit de doelstellingen van de Europese Unie: in de doelstelling ‘het creëren van een interne markt waar de concurrentie vrij en ongestoord’ is, staat voortaan een punt achter ‘markt’.

De Fransen houden niet van een vrije markt en van concurrentie. Veel liever zeuren ze over de globalisering en knuffelen ze hun nationale kampioenen. Sarkozy las het grote ‘Nee’ van de Fransen in het referendum over de grondwet als een groot ‘Nee’ tegen de voorliefde van Europa voor de markt. In een reactie zei hij: ‘Het staat nu vast dat de Unie zijn burgers moet beschermen. Het woord bescherming is niet langer taboe.’
Frankrijk kan en zal dus weer ouderwets protectionistische maatregelen van stal halen om nationale kampioenen in bijvoorbeeld de energiesector vooruit te helpen. En dat is slecht nieuws. Met dergelijk achterhaald industriebeleid lukt het misschien om sectoren en bedrijven die in de problemen zitten overeind te houden, waardoor mensen langer in hun baan kunnen blijven zitten. Maar uiteindelijk zijn noch de economie noch werknemers er meer mee geholpen als een bedrijf dat nou eenmaal niet sterk of groot genoeg is, kunstmatig overleeft.
Neelie Kroes, Europees Commissaris voor mededinging, is nog niet op zoek naar een nieuwe baan. Zij stelde in een reactie dat de commissie ‘ferm doorgaat met het afdwingen van vrije mededinging.’ We moeten haar maar veel succes wensen. Want hoewel de tekstwijziging geen directe gevolgen heeft, zal de symboliek zijn uitwerking uiteindelijk niet missen. Juristen vrezen dat de rechtsbasis die Kroes nodig heeft om valsspelers en monopolisten aan te pakken, wel degelijk zal verzwakken.
De Fransen hebben het belangrijkste aspect van de Europese Unie: een eerlijke open markteconomie, om zeep geholpen. En dat terwijl dat level playing field voor het kleine open Nederland nou juist zo belangrijk is. Misschien hadden we toch beter dat Europese volkslied kunnen houden, met daarin een couplet over de zegeningen van de markt.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie