Meer Jorts en Peter Pauls gevraagd!

Auteur: Mark Koster | 16-02-2007

Meer Jorts en Peter Pauls gevraagd!
Wat nu? Jort Kelder en Peter Paul de Vries, de twee stoute jongens van de poldereconomie, stoppen met hun sloopwerkzaamheden? Opvolgers gezocht graag!

Ooit waren ze de bad boys van de lage landen, maar ook zij zijn alweer veertig-plus. Peter Paul de Vries, de directeur van aandeelhouderswaakhond VEB, en Jort Kelder, het keffertje van Quote, hebben ons niet alleen vermaakt met valse grappen, maar ook de tandjes gezet in de diknekken van het kapitalisme. Jort vertrekt in maart bij het zakenblad dat altijd onterecht als roddelblad is weggezet. De Endstra-foto en de onthulling over de afgekochte celstraf van het verwende vleeszoontje Eddy Kroes was journalistieke tegellichterij waar de serieuze pers jaloers op zou moeten zijn. De terechte tirade van Kelder over de onethische praktijken van Mr. Moszkowicz zijn sinds gisteren goedgekeurd door rechter Poelmann. Ooit verbood zij een paar dagen een foto van wijlen Willem Endstra. Toen Quote twee dagen later een prentje van de betonbaron met beroepscrimineel Willem Holleeder afdrukte, moest zelfs rechter Poelmann haar vooroordeel over schreeuwertjes in krijtstreep opzij zetten. Dat is vooruitgang en heilzaam.

Dezelfde onverschrokken sluipmoordstrategie hanteerde PPdeV lange tijd bij zijn aanvallen op regenten die de belangen van de kleine belegger fnuikten. Jarenlang aanschouwden we bruisende twistgesprekken tussen de zelfingenomen commissaris Aernout Loudon en diens kwelgeest. Maar de pestkop stapt op, omdat de VEB een ANWB-organisatie voor de beleggers dreigt te worden. Dat is inderdaad nodig, maar ook behoorlijk saai. Wie nemen hun rol over? Want, Peter Paul de Vries was al behoorlijk toeschietelijk, zeker in het Stork-dossier. En Jort? We houden van hem, maar hij kan het niet alleen. De Nederlandse economie kan wel weer een Pietje Bell gebruiken. Jort en Peter Paul worden oud. 'Creatieve destructie', zoals de econoom Joseph Schumpeter ooit schreef, is meer nodig dan ooit. De vernietigende krachten komen op dit moment uit India (Corus-overname), de Verenigde Staten (hedge-fondshaaien bij Stork) en China (de nieuwe brains voor onze bedrijven). In de polder zijn de gordijnen dicht. Joop Wijn, de liberaal ingestelde minister van Economische Zaken, is vervangen door een voormalige onderwijsminister die gelooft in vreemndsoortig buitenaards leven. Of de wezens ons komen vernietigen is nog niet onderzocht

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie