Mevrouw Jongerius vs Verschrikkelijke Pool

Auteur: Mathijs Bouman | 11-04-2006

Mevrouw Jongerius vs Verschrikkelijke Pool
Morgen is het zo ver: de FNV trekt met (gratis) bussen naar de Tweede Kamer om daar een krachtig protest te laten horen tegen de oneerlijke concurrentie van Poolse arbeiders op de Nederlandse arbeidsmarkt. 'Gelijk werk, gelijk loon' luidt de strijdkreet van FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Klinkt redelijk. Totdat je de kleine lettertjes leest.

In principe heeft de vakbond het beste met iedereen voor: 'De FNV is een voorstander van [Europese] eenwording, die vrede en economische voorspoed heeft gebracht'?, valt op de actiewebsite te lezen. Prachtig! De Scopist is toevallig ook een groot voorstander van vrede en voorspoed, dus dat komt mooi uit.

Maar de FNV vraagt daarbij vriendelijk en beleefd of we die voorspoed en vrede misschien nog een paar jaartjes kunnen uitstellen. Eerst moet Nederland de zaakjes op orde krijgen, en dan pas mogen de grenzen open voor werknemers uit Oost- en Midden-Europese (MOE) landen. Natuurlijk. Nooit iets drastisch doen voordat je je zaakjes in orde hebt. De Scopist is namelijk ook een groot voorstander van zaakjes die op orde zijn. De vraag is alleen: welke zaakjes zijn er niet op orde? De FNV vreest uitbuiting van Poolse werknemers, illegaliteit en ontduiking van cao's en het minimumloon. Dat treft, want de verantwoordelijk staatssecretaris Henk van Hoof deelt die vrees, en heeft beloofd om voor 2007, als de grenzen open gaan, zijn controleapparaat op peil te hebben. Dat is vreemd. Als het kabinet die belofte al gedaan heeft, waar protesteert de FNV morgen dan eigenlijk tegen? Voor het antwoord op die vraag moeten we iets dieper graven op de website van de vakbond. In een lange brief van Jongerius aan de Tweede Kamer komt de aap uit de mouw. De voorzitter schrijft op pagina 4: 'De FNV wil mogelijke kostenvoordelen voor werkgevers bij het inzetten van MOE werknemers wegnemen.'? Met andere woorden: Polen zijn welkom, zolang er voor werkgevers maar geen reden is om ze aan te nemen. Of met weer andere woorden: de Polen kunnen de pot op! Dus dat bedoelt de vakbond met 'Gelijk werk, gelijk loon'?. Een minder geschoolde, niet Nederlands sprekende Pool moet concurreren met superieure Nederlandse krachten, maar mag zich niet tegen een lagere prijs aanbieden, want er mag geen enkel kostenvoordeel zijn voor de werkgever. Die vrede en voorspoed mag volgens de vakbond blijkbaar nog heel lang op zich laten wachten. Trouwens toch een behoorlijk raar clubje, die FNV: wie de petitie tegen de Pool ondertekent, maakt kans op een mp3-speler! Zouden de Kamerleden die morgen de petitie in ontvangst nemen van deze ronselpraktijken weten?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie