Microsoft presenteert: de baksteen

Auteur: Mathijs Bouman | 09-03-2006

Microsoft presenteert: de baksteen
Na een fluistercampagne van weken onthulde Microsoft vandaag op de CeBIT in Hannover de langverwachte Ultra Mobile PC. Het is klein, handig en kan bijna alles. Met de nadruk op 'bijna'.

Je kunt een product ook teveel hypen. Dat gebeurde bijvoorbeeld met het tweewielige invalidenwagentje Segway, waarover voor de bekendmaking zoveel verhalen de ronde deden dat het ding wel moest tegenvallen. Het nieuwste speeltje uit de Microsoft-stal loopt hetzelfde risico. Al weken lang gonst het op het internet van de geruchten over het 'origami project' van Bill Gates, dat de ultieme draagbare computer voor weinig geld zou moeten opleveren. Microsoft deed er zelf alles aan om via mysterieuze websites de hype aan te wakkeren. Vandaag volgde de onthulling van de Ultra Mobile PC (UMPC): een compacte, draadloze tablet-pc met gps en webcam. Een fraai apparaatje, daar niet van, maar voor wie zich heeft laten meeslepen door de hype, toch een tegenvaller. Het elektronische baksteentje oogt lang niet zo dun en verfijnd als gehoopt. Bovendien is de UMPC met een prijs van ongeveer $800 niet goedkoper dan een laptop. En de batterij is na een uur of drie al leeg, zodat de computer alleen 'ultra portable' is als hij uit staat.

Laten we het maar een dappere eerste poging noemen. Hopelijk volgt er snel een meer geavanceerde versie van de UMPC, want het is hoog tijd voor een compacte alleskunner die praktischer is dan een palmtop en hanteerbaarder dan een laptop. Ik ben in elk geval een potentiële klant.

Voor het geval er een Nederlandse Bill Gates meeleest, volgen hier de specificaties van mijn ultieme UMPC. Het moet een compacte, platte en elegante tablet-pc zijn met een touchscreen, maar ook met een uitschuifbaar, flinterdun QUERTY-toetsenbord. De accu moet minimaal acht uur stroom leveren, en het bijgeleverde stroomsnoer heeft geen dikke transformator. Lever er voor de zekerheid ook maar een ingebouwde brandstofcel bij, zodat het ding ook op een drupje benzine kan lopen. En plak een zonnecel op de achterkant voor als de benzine op is. Opstarten mag niet langer dan enkele seconden duren en alle software moet perfect met elkaar overweg kunnen. Ik wil draadloos internet via WiFi, maar ook via een ingebouwd UMTS-modem voor buiten de stad. Verder moet de 'ultra portable' dienst kunnen doen als handsfree telefoontoestel, als MP3-speler die draadloos afspeelt via de autostereo, als TomTom, en als DVD-speler. (Vergeet ik nog iets?) Maximale prijs: 500 euro. Dat moet toch kunnen?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie