Auteur: Mijntje Lückerath - Rovers | Beeld: Marcel Bakker | 21-11-2012
Te vaak wordt het enkel gebruikt om de formeel geëiste informatie te geven, maar de raad van commissarissen laat vervolgens weinig van zichzelf zien. Ook dit jaar is de kwaliteit van het verslag weer veelvuldig onderwerp van onderzoek geweest.
De Monitoring Commissie Corporate Governance, de Beroepsvereniging van Accountants (NBA) en de Vereniging van Beleggingsinstellingen (Eumedion) concluderen allen dat de gevraagde informatie nog steeds achterwege blijft. Eumedion voegt daar een extra dimensie aan toe. Aandeelhouders vragen steeds vaker om bepaalde expliciete informatie om te kunnen concluderen dat de rvc en de individuele commissarissen naar behoren functioneren. Dit is bijvoorbeeld van belang bij het bepalen van hun stem bij herbenoemingen.
De Nederlandse corporate governance code vereist op twee plaatsen in de jaarstukken informatie over de inrichting en uitvoering van de corporate governance. Het corporate governance hoofdstuk beschrijft de hoofdlijnen van de corporate governance structuur, inclusief pas-toe of leg-uit. Daarnaast dient de rvc in de jaarstukken verslag te doen van zijn werkzaamheden. Uit ons eerdere onderzoek is gebleken dat informatie over de governancestructuur of de wijze van het gevoerde toezicht niet altijd op de juiste plaats vermeld wordt. Daarnaast zijn er zowel lacunes als dubbele vermeldingen. Dit verlaagt de leesbaarheid van de relevante governance informatie.
Dit jaar hebben Margot Scheltema en ik in ons onderzoek naar de toekomst gekeken. Hoe krijgen we wél dat gewenste inzicht in toezicht? Wij hebben daarvoor een model opgesteld voor een compleet governance verslag. Wij stellen bijvoorbeeld voor om het rvc-verslag te combineren met het corporate governance hoofdstuk, om het inzicht in toezicht los te koppelen van de organisatie van het toezicht, en om de betrokkenheid van de rvc te tonen door een apart bericht van de voorzitter. In een aparte bijlage laten we daarnaast een groot aantal best practices uit recente rvc-verslagen zien.
Overigens verdient het rvc-verslag van Philips wat mij betreft een aparte pluim. De raad wordt daar op foto’s geportretteerd als acht mensen die zichtbaar plezier hebben. Niet een obligate glimlach, maar een echte, volle lach van elke commissaris. Dat geeft naast inzicht ook een gezicht aan toezicht, en het zou mij niet verbazen dat dat ongekend veel waarde heeft voor het vertrouwen dat stakeholders hebben in het gevoerde toezicht.
Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers is hoogleraar Corporate Governance aan Nyenrode Business Universiteit. Daarnaast is ze commissaris bij Achmea en de ASN Beleggingsfondsen.
Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.
We weten allemaal dat we in bepaalde situaties beïnvloed worden door wat er om ons heen gebeurt, wat anderen zeggen, hoe ze het zeggen en dat we bepaalde, soms ook onbewuste, vooroordelen hebben.
lees artikelHet zal niemand ontgaan zijn dat de coo van Facebook, Sheryl Sandberg, een boek heeft geschreven over haar weg naar de top: Lean in.
lees artikelOnlangs was ik één van de initiatiefnemers van een bijeenkomst over de impact van de financiële sector op andere sectoren. Impact betekent volgens Van Dale ‘uitwerking, invloed en effect’.
lees artikelGeïntereseerd in Management Scope?
Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-
Vraag een proefabonnement aanBedrijven en organisaties moeten vaker en beter selecteren op integriteit bij de werving en selectie van nieuw personeel, bijvoorbeeld met behulp van computerspellen. Organisatiepsycholoog Ard Barends, onlangs gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontwikkelde een assessment game die deze ‘zesde persoonlijkheidsfactor’ in beeld brengt.
lees artikelHoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland is de laatste weken optimistischer over een sterk herstel van de Nederlandse economie in 2021. Haar aanname is dat de economie in de zomer van komend jaar weer tot bloei kan komen, maar misschien lukt dat al eerder. Toch wordt er in 2021 zonder twijfel pijn gevoeld.
lees artikelDe zorg en big data lijken geboren voor elkaar. Vanouds drijft de medische wereld op data – van klinisch onderzoek dat jarenlang loopt tot levenslang bijgehouden patiëntendossiers. Die data zijn waardevol en het digitaal ontginnen ervan biedt enorme kansen voor zorgverleners. Tegelijk is dat geen sinecure. Dit is waar beslissers volgens Dimitri van Hoewijk en Elisabeth Thole op moeten letten.
lees artikel