Auteur: Mijntje Lückerath - Rovers | Beeld: Marcel Bakker | 12-12-2012
Daarbij is een kwalitatief goed gevulde talentpool van belang voor de strategische slagkracht en groei van een onderneming. Uit een onderzoek onder wereldwijd opererende ondernemingen bleek bijvoorbeeld dat zij vrijwel allemaal hun mogelijkheden tot groei beperkt zagen door een onvoldoende gevulde talentpool, waardoor zij bepaalde strategische posities niet goed konden invullen.
Steeds vaker is de ‘vlootschouw’ een onderdeel van het takenpakket van de rvc. De Nederlandse corporate governance code schenkt echter slechts heel beperkt aandacht aan deze specifieke rol van de raad. Alhoewel de continuïteit van de onderneming en langetermijnwaardecreatie belangrijke verantwoordelijkheden van de rvc zijn, richten de bepalingen in de code zich daarbij vooral op de strategie en risico’s. In de code staat niets over talentmanagement of successieplanning. Eénmaal komt het hogere management in de code aan de orde. De selectie- en benoemingscommissie heeft onder andere als taak om toe te zien op ‘het beleid van het bestuur ten aanzien van benoemingsprocedures voor het hoger management’.
Natuurlijk is de raad van bestuur verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van successieplanning en ziet de raad van commissarissen toe op dit beleid. Maar deze bepaling doet vermoeden dat het toezicht zich daarbij zou moeten richten op zorgvuldige benoemingsprocedures. Dat is uiteraard ook belangrijk, maar de code gaat geheel voorbij aan het belang van een strategisch goed gevulde pijplijn voorafgaand aan deze benoemingen.
Successieplanning gaat wat mij betreft dan ook verder dan het in kaart brengen van de poppetjes voor topposities. Op de agenda van de selectie- en benoemingscommissie zouden een drietal thema’s moeten staan die van belang zijn voor de strategische slagkracht van de onderneming. Allereerst moet de rvc in grote lijnen zicht hebben op alle posities die een significante bijdrage leveren aan het behalen van concurrentievoordeel op de lange termijn. Vervolgens moet de raad zicht hebben op de inspanningen die gedaan worden voor het opbouwen van een talentpool, die bestaat uit zowel high potentials als high performers. Tot slot dient de rvc vertrouwen te hebben in een HR-organisatie die dusdanig is opgezet dat de juiste man of vrouw op de juiste plek zit, maar ook dat de loyaliteit van deze personen aan de organisatie gewaarborgd is. Neem als rvc de vlootschouw daarom serieus en voorkom dat de onderneming op een zeker moment moet roeien met de riemen die ze heeft.
Prof.dr. Mijntje Lückerath-Rovers is hoogleraar corporate governance aan Nyenrode Business
Universiteit. Daarnaast is ze commissaris bij Achmea en de ASN Beleggingsfondsen.
Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.
We weten allemaal dat we in bepaalde situaties beïnvloed worden door wat er om ons heen gebeurt, wat anderen zeggen, hoe ze het zeggen en dat we bepaalde, soms ook onbewuste, vooroordelen hebben.
lees artikelHet zal niemand ontgaan zijn dat de coo van Facebook, Sheryl Sandberg, een boek heeft geschreven over haar weg naar de top: Lean in.
lees artikelOnlangs was ik één van de initiatiefnemers van een bijeenkomst over de impact van de financiële sector op andere sectoren. Impact betekent volgens Van Dale ‘uitwerking, invloed en effect’.
lees artikelGeïntereseerd in Management Scope?
Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-
Vraag een proefabonnement aanBedrijven en organisaties moeten vaker en beter selecteren op integriteit bij de werving en selectie van nieuw personeel, bijvoorbeeld met behulp van computerspellen. Organisatiepsycholoog Ard Barends, onlangs gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontwikkelde een assessment game die deze ‘zesde persoonlijkheidsfactor’ in beeld brengt.
lees artikelHoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland is de laatste weken optimistischer over een sterk herstel van de Nederlandse economie in 2021. Haar aanname is dat de economie in de zomer van komend jaar weer tot bloei kan komen, maar misschien lukt dat al eerder. Toch wordt er in 2021 zonder twijfel pijn gevoeld.
lees artikelDe zorg en big data lijken geboren voor elkaar. Vanouds drijft de medische wereld op data – van klinisch onderzoek dat jarenlang loopt tot levenslang bijgehouden patiëntendossiers. Die data zijn waardevol en het digitaal ontginnen ervan biedt enorme kansen voor zorgverleners. Tegelijk is dat geen sinecure. Dit is waar beslissers volgens Dimitri van Hoewijk en Elisabeth Thole op moeten letten.
lees artikel