Liever Live Aid dan Live Earth

Liever Live Aid dan Live Earth

Auteur: Mark Koster | 09-07-2007

De milieuactivisten die dit weekend onze aarde bejubelen, onthouden hopelijk wel dat er dagelijks nog kinderen sterven van de honger. Dat de groene idealisten graag bomen en uitstervende diersoorten redden is prachtig, maar niet heel praktisch.


Red vooral eerst een mens als de aarde u lief is, want hij is de enige die onze flora en fauna op de lange termijn kan beschermen. De homo sapiens is namelijk nog altijd het belangrijkste instrument om de globe te behoeden voor de ondergang. En dan vooral de rijkere mensensoort. Hij kan zich de luxe permitteren om na te kunnen denken over de milieuvervuilende activiteiten van de nog níet zo rijke aardklootbewoner.


Ik wil het feestje niet verpesten, maar de tragische paradox van milieubewustzijn is dat je éérst normaal moet kunnen eten om groene instincten te kunnen ontwikkelen. Deze schijnbare tegenstelling is al veel eerder opgemerkt door de econoom Kuznets. De zogeheten Kuznets-curvetoont aan dat bij welvaartsstijging eerst viezigheid vrijkomt (kijk naar China en India), maar dat daarna - de grens ligt bij een gemiddeld inkomen van 6000 dollar per jaar - het milieubewustzijn toeneemt. Dat China niet meedoet aan de groene muziekfuif mag afkeurenswaardig zijn, maar is in zekere zin geruststellend, aangezien de welvaart in China en omstreken vele procenten per jaar toeneemt, zo blijkt uit recente cijfers van de Verenigde Naties(juni 2007). Het gaat sowieso goed met de mens, en dan vooral met de zeer arme mens (sloebers die van minder dan één dollar per dag moeten leven).


De armoede is extreem gedaald de laatste vijftien jaar, vooral in Zuidoost Azië, waar de vrije markt niet langer wordt beteugeld door overheidsmandarijen. (Opvallend in dit verband is dat in het Zuid-Amerika van de neo-communisten Chavez, Castro en Morales de armoedebestrijding tot stilstand is gekomen). Gevolg is wél dat het dus even niet zo goed gaat met moeder aarde. We roven haar leeg en maken de boel smerig, zo blijkt ook uit VN-cijfers. Tja, dat is vervelend, maar wel logisch en misschien zelfs wel tijdelijk noodzakelijk. Eén stapje terug, twéé vooruit. De goedbedoelde deuntjes van Enrique Iglesias, Shakiraen Kelly Clarkson wekken misschien een paar minuten kippenvel op, maar de keelklanken van deze verwende kindsterretjes zullen op langere termijn geen bomen en zeker geen hongerende kinderen redden. Zorg eerst eens voor werkgelegenheid, een vrije markt, beter sanitair, adequate aidsbestrijding, goede onderwijsvoorzieningen en vooral voor een maaltijd voor de mensheid. Ik zou bijna zeggen: organiseer nog eens een Live Aid. Dat zou pas goed voor het milieu.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Leiderschap01v.jpg

Verandervermogen als grootste goed

Het soms onophoudelijke transformeren van organisaties vraagt bijzonder veel van bestuurders. Jean-Paul van Londen, partner van LTP Executive Services, zoekt in assessmenttrajecten naar het verandervermogen van topmensen. Een organisatie de toekomst in loodsen, vraagt om specifieke kwaliteiten. Vooral: een succesvolle leider realiseert zich dat hij of zij anderen nodig heeft.

lees artikel
scopist_posts/originals/Groeibeleid01v.jpg

Strategisch duurzaam groeibeleid

Duurzaamheid en ESG worden steeds strategischer. Dit stelt andere eisen aan de rol van de raad van commissarissen. Commissarissen zijn zich hiervan bewust, maar handen en voeten geven aan dit urgente thema is een ander verhaal. Zes suggesties om ambitie om te zetten in actie.

lees artikel
scopist_posts/originals/Wereldeconomie01v.jpg

Marieke Blom over het economische klimaat in 2020

Hoofdeconoom Marieke Blom van ING verwacht iets minder economische groei in 2020, maar voor een recessie hoeven we niet bang te zijn. De jaren na 2020 worden uitdagender. ‘De grote vraag is of technologie en slimmer werken voldoende zijn om voor de noodzakelijke productiviteitsgroei te zorgen.’

lees artikel
facebook