Liever Live Aid dan Live Earth

Liever Live Aid dan Live Earth

Auteur: Mark Koster | 09-07-2007

De milieuactivisten die dit weekend onze aarde bejubelen, onthouden hopelijk wel dat er dagelijks nog kinderen sterven van de honger. Dat de groene idealisten graag bomen en uitstervende diersoorten redden is prachtig, maar niet heel praktisch.


Red vooral eerst een mens als de aarde u lief is, want hij is de enige die onze flora en fauna op de lange termijn kan beschermen. De homo sapiens is namelijk nog altijd het belangrijkste instrument om de globe te behoeden voor de ondergang. En dan vooral de rijkere mensensoort. Hij kan zich de luxe permitteren om na te kunnen denken over de milieuvervuilende activiteiten van de nog níet zo rijke aardklootbewoner.


Ik wil het feestje niet verpesten, maar de tragische paradox van milieubewustzijn is dat je éérst normaal moet kunnen eten om groene instincten te kunnen ontwikkelen. Deze schijnbare tegenstelling is al veel eerder opgemerkt door de econoom Kuznets. De zogeheten Kuznets-curvetoont aan dat bij welvaartsstijging eerst viezigheid vrijkomt (kijk naar China en India), maar dat daarna - de grens ligt bij een gemiddeld inkomen van 6000 dollar per jaar - het milieubewustzijn toeneemt. Dat China niet meedoet aan de groene muziekfuif mag afkeurenswaardig zijn, maar is in zekere zin geruststellend, aangezien de welvaart in China en omstreken vele procenten per jaar toeneemt, zo blijkt uit recente cijfers van de Verenigde Naties(juni 2007). Het gaat sowieso goed met de mens, en dan vooral met de zeer arme mens (sloebers die van minder dan één dollar per dag moeten leven).


De armoede is extreem gedaald de laatste vijftien jaar, vooral in Zuidoost Azië, waar de vrije markt niet langer wordt beteugeld door overheidsmandarijen. (Opvallend in dit verband is dat in het Zuid-Amerika van de neo-communisten Chavez, Castro en Morales de armoedebestrijding tot stilstand is gekomen). Gevolg is wél dat het dus even niet zo goed gaat met moeder aarde. We roven haar leeg en maken de boel smerig, zo blijkt ook uit VN-cijfers. Tja, dat is vervelend, maar wel logisch en misschien zelfs wel tijdelijk noodzakelijk. Eén stapje terug, twéé vooruit. De goedbedoelde deuntjes van Enrique Iglesias, Shakiraen Kelly Clarkson wekken misschien een paar minuten kippenvel op, maar de keelklanken van deze verwende kindsterretjes zullen op langere termijn geen bomen en zeker geen hongerende kinderen redden. Zorg eerst eens voor werkgelegenheid, een vrije markt, beter sanitair, adequate aidsbestrijding, goede onderwijsvoorzieningen en vooral voor een maaltijd voor de mensheid. Ik zou bijna zeggen: organiseer nog eens een Live Aid. Dat zou pas goed voor het milieu.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Column-Karssing10v.jpg

Geef elkaar vaker complimenten

Eindelijk. Na enkele honderden jaren wachten zijn de twee meesterwerken van de Schotse auteur Adam Smith vertaald. Dit voorjaar kreeg De welvaart van landen (1776) veel aandacht. Terecht. De vader van de moderne economie maakt in dit boek helder hoe de commerciële samenleving armoede bestrijdt en vrijheid vergroot. Als goede vriend van het kapitalisme – hoewel hij dat woord zelf niet gebruikt – telt hij de zegeningen en is hij tegelijkertijd zeer kritisch op de uitwassen. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Toezicht-dode-hoek10v.jpg

Voorkom toezicht met een dode hoek

Commissarissen hebben te weinig zicht op cultuur, gedrag en reputatie. Die ‘dode hoek’ heeft al tot heel wat ongelukken geleid. Tijd voor 21e-eeuws toezicht: vanuit de purpose van de organisatie en met oog voor samenleving, stakeholderbelangen en soft controls, aldus Marleen Janssen Groesbeek, Marlies de Ruyter de Wildt en Caroline Zegers.

lees artikel
scopist_posts/originals/Datagebruik10v.jpg

Laat dataverbruik niet uitgroeien tot doemscenario

Het digitale dataverkeer leidt tot een verdubbeling van het wereldwijde energieverbruik. Niet in elke boardroom zijn het snel groeiende dataverbruik en de gevolgen voor het energieverbruik top of mind. Dat zou het wel moeten zijn, stellen ING sectorbankier Dirk Visser en -econoom Ferdinand Nijboer. Bedrijven kunnen de milieu-impact binnen de perken houden door kritisch naar hun ICT-activiteiten te kijken.

lees artikel
facebook