Willen we Mittal in de AEX?

Auteur: Mathijs Bouman | 08-01-2007

Willen we Mittal in de AEX?

Vanaf maart maakt Mittal Steel hoogstwaarschijnlijk onderdeel uit van de AEX-index. Het aandeel wordt direct een zwaargewicht, met een grotere weging dan fondsen als Aegon en Philips. Maar wat moet zo'n Indiaas staalbedrijf in de belangrijkste aandelenindex van Nederland?

Volgens berekeningen van ING en Rabobank komen er tijdens de herweging in maart twee nieuwe fondsen in de AEX-index: Randstad en Mittal Steel. Voor Randstad zal het er nog om spannen of het echt de eredivisie van de beurs zal halen, want als de handelsvolumes voor december tegenvallen,valt het uitzendbureau toch net buiten de prijzen.

De promotie van Mittal is vrijwel zeker. De omzet is groot, en sinds de overname van Arcelor zijn de aandelen in voldoende mate vrij verhandelbaar. De Vereniging van Effectenbezitters gokt dat Mittal direct opstoomt naar de zesde plaats in de AEX. Daarmee wordt de AEX een stuk minder Nederlands. Natuurlijk wordt ook nu al veel van de beweging van de index in het buitenland bepaald. De toppers van de Amsterdamse beurs, zoals Royal Dutch Shell, ING en ABN Amro zijn allang geen puur Nederlandse bedrijven meer (als ze dat al ooit waren). Maar ze hebben wel onmiskenbaar een historische band met Nederland. In het bestuur zijn Nederlanders oververtegenwoordigd, veel werknemers zijn Nederlander en flink deel van de omzet wordt gerealiseerd in ons land. Het zijn Nederlandse multinationals, die het succes van Nederland als ondernemersnatie weerspiegelen. Niets van dat alles bij Mittal Steel. De baas (en grootaandeelhouder) is de Indiase multimiljardair Lakshmi Mittal - de op vier na rijkste man van de wereld. Mittal Steel heeft in vele landen productievestigingen, maar niet één daarvan staat in Nederland (ook niet na de overname van Arcelor). Zelfs de Nederlandse verkoopafdeling van Mittal opereert vanuit Duisburg, Duitsland. De enige reden dat Mittal aan de Amsterdamse beurs staat genoteerd, is dat het bedrijf een Nederlandse N.V. is. En die keuze is louter fiscaal gemotiveerd. De Nederlandse fiscus is nu eenmaal uiterst mild voor buitenlandse bedrijven die voor het Nederlanderschap kiezen: geen inburgeringscursus, wel een vriendelijk belastingsklimaat. De AEX wordt dus 'verrijkt' met een fonds dat met Nederland feitelijk niets te maken heeft. Beleggende indexvolgers zullen daar geen moeite mee hebben - een extra industrieel bedrijf is altijd leuk in de door financials overheerste AEX. Niet voor niets kozen beleggers Lakshmi Mittal vorige week tot 'Beleggerstopman 2006'. Maar als indicator voor de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse economie, boet de Amsterdamse index flink aan waarde in. De AEX wordt een synthetisch en toevallig mandje met aandelen van bedrijven die om totaal willekeurige redenen aan de Amsterdamse beurs staan genoteerd. De huidige reglementen staan het waarschijnlijk niet toe, maar Euronext zou er wat mij betreft goed aan doen om een bedrijf als Mittal uit de AEX te weren, zodat de index representatief blijft voor de waarde van de grote Nederlandse multinationals

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie