Ambitieuze moeders parel voor de economie

Auteur: Mark Koster | 03-10-2007

Ambitieuze moeders parel voor de economie

Moeders met ambitie zijn de motor voor de economie. Ga de dames echter niet lopen opjutten, want daar hebben we uiteindelijk niks aan.


 

Hoor je dat Heleen Mees? Je rabiate aanval op het anti-deeltijd feminisme, hoe goed ook, werkt niet. Nederlandse vrouwen willen én moeder zijn én carrière maken.


Van alle werkende moeders met minderjarige kinderen werkt slechts een kleine 10 procent 35 uur per week of meer. De afgelopen jaren nam het aantal fulltime werkende moeders toe van 136.000 in 1996 tot 180.000 in 2005, maar nog steeds bungelen we in Europees verband in de middenmoot op het gebied van vrouwenparticipatie op de arbeidsmarkt.

De lancering van vrouwenblad Lof, gistermiddag in Amsterdam, is een zoveelste bewijs dat het hinderlijk opjagen van de hoogopgeleide dames niet gaat werken. Dat onze economie beter af zou zijn met fulltime werkende vrouwen wordt door alle economen onderschreven, maar de dames hebben, zoals gezegd, geen behoefte aan meer uren op kantoor. Een betere kinderopvang heeft slechts een bescheiden bijdrage tot hogere arbeidsparticipatie, becijferde het CPB onlangs nog eens.


Publiciste Roos Wouters, een werkende moeder en lid van Lux, een sociaal-liberale doorbraakbeweging, zei gistermiddag: 'Je hebt de wortel en de stok. Heleen Mees wil vrouwen met een knuppel de arbeidsmarkt opslaan. Je kunt de vrouwen beter stimuleren en inspireren. De wortel is effectiever.'


De Nederlandse vrouw met ambitie is een polderdiva. Ze wil best werken, het liefst ook nog in een topfunctie, maar ze heeft geen zin om de kinderen op de crèche te dumpen of haar man achter het aanrecht te schoppen. Heeft Ad Scheepbouwer, de KPN-baas, dan toch gelijk als hij zegt dat vrouwen minder ambitieus zijn dan mannen? De cijfers spreken in zijn voordeel. Uit een recent onderzoek van Orga, een human-resourcebureau, blijkt dat jonge mannen persoonlijk succes belangrijker vinden dan vrouwen. De vrouwen, die net beginnen met werken, zijn meer gericht op betrokkenheid, samenwerken en erkenning. Opvallend: pas op latere leeftijd gaan ook deze vrouwen, dan vaak moeder, persoonlijke successen voorop stellen. Deze uitgestelde ambitiedrang zou wel eens een klein meevallertje kunnen worden voor onze economie. Bij Lof, zo bleek gistermiddag, stonden human-resource afdelingen van onder meer Price Waterhouse Coopers, Unilever en enkele financials in de rij om mee te denken over een blad voor moeders met succesdrang. Powerfeministe Heleen Mees was er niet. Die heeft namelijk geen kinderen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie