Laat professional die luiers doen

Auteur: Jeroen Smit | 11-01-2007

Laat professional die luiers doen

Nederland is een achterlijk land als het gaat om moeders en hun werk. Als vrouwen werken, kampen ze vaak met een dubbel schuldgevoel. Ze voelen zich een slechte moeder op de paar dagen dat ze werken én een slechte werknemer als ze niet werken. In Denemarken speelt dit niet. Daar werkt bijna 80 procent van de vrouwen fulltime: ook de jonge moeders. Sterker nog: daar ben je een slechte moeder als je je talenten niet tot wasdom laat komen.

Laten we naar het moment gaan waarop het allemaal mis gaat in dit land:de bevalling. Twee jaar na de geboorte van hun kind zijn bijna alle moeders in Denemarken en Zweden weer fulltime aan het werk, het Nederlandse percentage blijft steken op zo'n 5 procent. En dus stagneert hun carriére. Als ze, vaak jaren later, weer fulltime willen gaan werken is de opgelopen achterstand vaak niet meer te repareren. Doodzonde.

Wat doen ze goed daar in Scandinavië. Natuurlijk ze hebben heel veel, goede en goedkope creches (150-200 euro per maand). Misschien nog belangrijker is het jaar zwangerschapsverlof. Moeder is 100 procent moeder tot het kind lekker doorslaapt, kan lopen en alle gezonde borstvoeding op zijn of haar gemak heeft kunnen nuttigen. De Deense socioloog Gösta Esping Andersen onderstreept dit: uit onderzoek blijkt dat het eerste jaar voor een kind, in relatie tot de moeder, het belangrijkste is. Ik denk dat zo'n basis in de relatie met je kind, heel veel Scandinavische moeders een comfortabel gevoel geeft, ze hebben zich in dat eerste zo belangrijke jaar helemaal kunnen geven. Kunnen wennen aan het nieuwe bestaan, etc. Nee dan hun Nederlandse zusters. Totaal afgepeigerd en diep ongelukkig worden Nederlandse moeders al na 2-3 maanden bij hun nog nauwelijks van de bevalling bijgekomen roze wolkje, weer op de zaak verwacht. Met als gevolg dat ze er, soms jarenlang, gewoon niet met hun gedachten bij zijn. Achterlijk vindt de Zweedse Elin Karlsson: Dat is voor een vrouw verschrikkelijk. Natuurlijk denkt ze ik ga in deeltijd werken of ik stop.' Het gevolg kennen we. Ik ken nauwelijks moeders die fulltime werken. En als ik het onderwerp aansnij dan krijg ik meestal boze blikken. Een vrouw die fulltime werkt is een slechte moeder. Nederlandse moeders zitten zo boordenvol schuldgevoelens. Ze vinden dat ze niks goed doen. Ik begin langzaam maar zeker te geloven dat het overgrote deel van de jonge moeders in dit land feitelijk ongelukkig is. Nou kwam ik laatst een Deense tegen die iets spannends zei: 'In Denemarken ben je een slechte moeder als je de luiers niet door een professional laat doen.' Sterker nog, daar geloven ze dat goede professionele zorg (40 uur per week) een zegen voor het kind is. Een intrigerende en opgewekte gedachte. Socioloog Andersen is hier ook duidelijk over: goede politiek begint met kinderen. Helaas, helaas. Ik ben bang dat deze boodschap aan dovemansoren is gericht, als het gaat om het gezelschap overwegend christelijke politici dat dezer dagen bezig is een regeerakkoord bij elkaar te onderhandelen. Ik vrees dat ze weinig heel zullen laten van alle mooie (PvdA/VVD/D66) plannen voor kinderopvang, creches, etc.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie