Moet Grolsch groeien?

Auteur: Bim Bensdorp | 28-02-2007

Moet Grolsch groeien?
Grolsch moet oppassen voor te hoge ambities in de internationale biermarkt. Ook andere bedrijven moeten zich nog eens twee keer bedenken voordat ze overnames doen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers 2006 op 20 februari, liet topman Ab Pasman van Grolsch zich uit over de groeiambities van het bedrijf. In sommige markten zouden volgens hem 'hink-stap-sprongen' moeten worden gemaakt qua volumegroei en marktaandeel.Topmanagers bedienen zich graag van begrippen uit de sportwereld om hun ambitieniveau tot uitdrukking te brengen. 'We leggen de lat hoog' is er ook zo een. Pasman wil Grolsch een plaats bij de top-10 van de exportbieren zien innemen, een reuzensprong vanaf de huidige 21ste plaats. Of die lat wel of niet zal worden genomen hangt van een aantal factoren af. Een te lange aanloop bijvoorbeeld kan leiden tot verlies aan sprongkracht, maar als het bedrijf welhaast uit stand hoog zou willen springen, zal het zich aan de wetten van de zwaartekracht nauwelijks kunnen onttrekken.

Als bedrijven zoals Grolsch de ambitie hebben om een forse sprong te maken qua groei, marktaandeel of rentabiliteit, zullen ze een optimum moeten vinden tussen de noodzakelijke horizontale en beoogde verticale beweging. Bedrijven bijvoorbeeld die zich in hoofdzaak richten op autonome groei, waarbij eerst veel moet worden geïnvesteerd in eigen mensen en middelen, zouden wel eens kansen in de markt kunnen missen en op de concurrentie kunnen achterlopen. Maar wie welhaast 'uit stand' via grote overnames forse groei en extra marktaandeel tracht te bewerkstelligen, verslikt zich vaak in de moeite die het kost om die overnames terug te verdienen en te integreren in de eigen organisatie en bedrijfsvoering. Pasman spreekt over mogelijke overnames en samenwerking met andere brouwerijen in het kader van zijn expansiestrategie. De aanloop naar een plaats bij de top-10 in de internationale biermarkt is hem kennelijk te lang. Maar zo'n positie mag nooit een doelstelling op zich zijn die geforceerd bereikt zou moeten worden. De wetten van de bedrijfseconomische zwaartekracht zullen het bedrijf parten spelen. De lat wat lager en de aanloop wat langer lijkt voor Grolsch het beste advies

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie