We roven weer zelf en sourcen weer in

Auteur: Esther van Rijswijk | 25-10-2007

We roven weer zelf en sourcen weer in

Het mooie aan het kapitalisme is dat het dynamisch is: winnaars kunnen verliezers worden, en andersom. Hollandse bedrijven worden overgenomen, maar kopen zelf ook elders bedrijven op. En al die banen die de afgelopen jaren verdwenen richting India, komen weer terug.

Terwijl Nederland nog nasnikt over de brute wijze waarop buitenlandse partijen ‘ons' ABN Amro hebben opgekocht om het nu uiteen te rijten, zijn ander Nederlandse partijen zelf alweer op rooftocht in het buitenland. Op Z24 hekelt oud Scopist-auteur Mathijs Bouman op haarscherpe wijze de Hollandse hypocrisie als het gaat om winnen en verliezen in het kapitalisme.


En terecht. Want terwijl Akzo Nobel druk bezig is met de overname van het Britse Imperial Chemical Industries (ICI), en het mes al heeft klaarliggen om het bedrijf op te splitsen, is ook Heineken op overname-en-opsplitspad in Groot Brittannië.

Daar jaagt het bedrijf samen met het Deense Carlsberg op Scottish & Newcastle, de grootste brouwerij van het land.
De Denen en de Hollanders willen de Briste bierbrouwer opsplitsen, tegen de wil van het bedrijf en z'n werknemers in. ‘Waar blijven de kamervragen van SP-er Ewout Irrgang, PvdA-er Paul Tang of Kees Vendrik van GroenLinks?' zo vraagt Bouman zich terecht af. Deze politici liepen voorop in de collectieve verontwaardiging rondom de overname van ABN Amro.


Het hele idee over de Hollandse uitverkoop is sowieso misplaats, zo schreef uw Scopist al eerder. Netzo als wanneer het Nederlands elftal een wedstrijd verliest, mag er best getreurd worden over het verlies van Hollandse bedrijven. Maar meteen vragen om de spelregels aan te passen, dat is gezeur.


Zolang de andere partij het spel maar volgens dezelfde regels moet spelen, komt het goed. Dat blijkt ook uit een ander opmerkelijk stuk van deze week. We konden erop wachten, en nu gebeurt het ook echt: duizenden banen die naar Inda verdwenen, worden weer geïmporteerd door het westen. ‘India outsources outsourcing', zo kopte de Britse krant The Guardian het afgelopen weekeinde. In het artikel vertelt de auteur over een it-bedrijf uit het Indiaase Bangalore dat er achter kwam dat de salarissen van Indiase programmeurs nog maar amper verschilden van die in Sillicon Valley. Prompt verhuise het bedrijf naar Californië. En Infosys, een groot softwarebedrijf uit India, nam dit jaar voor 250 miljoen dollar een Pools call-center over van Philips.


Het bedrijf wil nu overal in het westen zitten, dichterbij de klanten. Infosys zal de komende jaren 32 duizend mensen over de hele wereld gaan aannemen, zo meldt de Guardian.
Mondialisering en de markt werken nooit maar één kant op.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie