Moskou vrijer dan New York

Auteur: Willem Middelkoop | 02-08-2006

Moskou vrijer dan New York
Na de val van het communisme werd duidelijk dat het kapitalisme de grote overwinnaar was. Kern van dat kapitalisme is natuurlijk de vrije markt. Zonder overheidsingrijpen moeten vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. Daarom worden kartels, prijsafspraken door concurrenten, ook altijd sterk bestreden. Maar er komen steeds meer aanwijzingen dat de financiële markten in Moskou op dit moment vrijer zijn dan in New York.

Beurshandelaren begrijpen er niks meer van. De Dow Jones lijkt al zeven jaar vastgeplakt aan de 11.000 punten. En sinds het begin van Irak oorlog zien we op Wall Street de meest vreemde koersbewegingen. Of beter gezegd, we missen koersbewegingen. Zo is het al meer dan drie jaar geleden dat de Dow Jones op een dag meer dan 2% daalde. Dit soort dalingen zijn in Azië en Europa normaal en waren dat in de VS ook.

Ook raar, de Amerikaanse beurzen stijgen altijd als president Bush ergens aan een toespraak begint. En ook in het laatste kwartier van de handel zien op verliesdagen vrijwel altijd een plotselinge stijging van de koersen. Ook op andere markten zoals olie, goud en de dollar zien we onbegrijpelijke bewegingen. Voor Amerika is de stemming op Wall Street natuurlijk van levensbelang. Als de koersen dalen daalt ook het vertrouwen en gaan Amerikanen direct minder uitgeven. Daarom is begrijpelijk dat Wall Street samen met de overheid tijdens beurscrisis ingrijpt door koersen te ondersteunen. Volgens de geschiedenisboekjes gebeurde dat voor het laatst in oktober 1987. Toen daalden de koersen binnen een dag gemiddeld 30 procent. Dat was een sterkere daling dan in 1929. Kort na de beurscrash van 1987 werd het Plunge Protection Team (PPT) opgericht. Dat is de populaire naam voor de 'Working group on Financial Markets'. In het PPT ontmoeten de voorzitter van de Federal Reserve, de minister van Financiën en vertegenwoordigers van de verschillende beurzen elkaar. Ze hebben de bevoegdheid om in crisissituaties beurzen te ondersteunen. Maar steeds meer handelaren en financiële journalisten zijn ervan overtuigd dat dit nu vrijwel dagelijks gebeurt. Vorig jaar schreef een grote Canadese vermogensbeheerder hier al een dik rapport over. Onder de titel 'The visible hand of Uncle Sam' werden alle aanwijzingen voor koersondersteuning op een rijtje gezet. Verschillende buitenlandse media schreven er over maar in Amerika bleef het oorverdovend stil. Alleen The New York Post heeft tot nu toe de moed gehad om uitgebreid over het PPT te publiceren. Door een beroep te doen op de Freedom of Informatio act eisen zijn nu zelfs de notulen van vergaderingen van het PPT op

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie