Nigeriaanse toestand in Iran

Auteur: Gastauteurs | 09-05-2007

Nigeriaanse toestand in Iran
Gastauteur Henk Willem Smits: De inval in Irak lijkt de binnenlandse omstandigheden in buurland Iran nauwelijks te hebben beïnvloed, maar schijn bedriegt. Uit vrees voor ‘balkanisering’ is Teheran ten strijde getrokken tegen de Arabische minderheid in het zuidwesten van het land.

Niet alleen Groningen en de Nigerdelta zuchten onder de ‘natural resource curse’ (juist daar waar de natuurlijke rijkdommen liggen zijn de mensen het armst), ook in Iran bestaat die situatie. Net als Nigeria is Iran een belangrijke exporteur van olie en gas. Nogal onopgemerkt is dat de situatie in het olierijke gebied van Iran al enkele jaren bijna net zo volatiel is als de Nigerdelta. Daar leeft de Arabische minderheid Ahwazi’s onder beroerde omstandigheden, in krotten tussen open riolen, terwijl ze verderop de affakkelvlammen van olieinstallaties kunnen zien.

In 2005 begonnen Ahwazi’s met aanvallen op de olie-industrie in de regio. Teheran reageerde bikkelhard. Honderden Ahwazi’s werden opgepakt en tientallen ter dood veroordeeld, waaronder een in Syrië opgepakte en aan Iran uitgeleverde zestigjarige Nederlandse Arabier, Faleh Abdullah Mansouri. De Ahwazi’s zelf melden etnische zuiveringen in het gebied. Honderduizenden Iraanse Arabieren zouden ondertussen zijn verjaagd, ondermeer voor de inrichting van een grote vrijhandelszone, precies daar bij het gebied waar Iran enkele weken geleden Britse mariniers uit de zee visten. Dat zet waarschijnlijk kwaad bloed bij de Ahwazi’s. Het zuidwesten van Iran is een gebied om in de gaten te houden, want het zou een symptoom kunnen zijn van wat de Britse historicus Niall Ferguson beschrijft als een verdere uitbreiding van het etnisch geweld en etnische zuiveringen in het hele Midden-Oosten, als gevolg van de oorlog in Irak.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie