Niks mis met private equity

Auteur: Gastauteurs | 28-08-2006

Niks mis met private equity
Gastauteur Mischa de Brouwer: Bij elke transactie tussen een gevestigd beursbedrijf en een durfkapitalist, staan er weer schreeuwende commentaren in de kranten over de uitverkoop aan clubjes anonieme rijken. De angst voor het onbekende. Maar wat is er werkelijk aan de hand?

Aan de ene kant zijn er grote beursgenoteerde ondernemingen, die graag van een stukje van hun bedrijf afwillen, omdat het niet tot de kernactiviteiten behoort, of omdat het niet winstgevend genoeg is. Aan de andere kant zijn er concurrerende beursgenoteerde ondernemingen, die zo'n stukje bedrijf wel willen kopen, omdat zij het wel als kernactiviteit zien.Wat deze kopers en verkopers nodig hebben, is een tussenpersoon, die een hele rij lastige taken op zich neemt. Je kunt hier denken aan een boekenonderzoek, want dat laat je je concurrent niet doen. Je kunt hier denken aan een productiviteitsverhoging, aangezien het voor de nieuwe, tijdelijke, eigenaar eenvoudiger is om overtollig personeel kwijt te raken. En je kunt hier denken aan een bufferperiode, aangezien partij A de toko in 2006 kwijt wil, maar partij B hem pas in 2008 wil inlijven. En voor die buffer is het handig als iemand een grote zak geld heeft.

Zie de gevreesde private equity firms dus eenvoudig als moderne makelaars, die op een hoog niveau service verlenen. Makelaars die je huis kopen, het opknappen, en als de tijden beter zijn het weer verkopen. En die, in ieders belang, en passant ook even het advies geven om je voordeur niet gifgroen te gaan schilderen vlak voor de verkoop

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie