Money makes the world go round

Auteur: Willem Middelkoop | 01-03-2006

Money makes the world go round
Inflatie onder controle houden. Daar draait het om bij de ECB. Nooit meer de hyperinflatie van de Weimar Republiek. Daarom gaat de Duitse begroting onder Europese curatele. Maar gek genoeg maakt de Europese geldpers overuren.

Duitsland onder curatele van de EU lees ik op de voorpagina van het FD. Reden is het begrotingstekort dat al vijf jaar boven de 3% uitkomt. En dat mag niet. Binnen de EU zijn twee belangrijke monetaire zaken afgesproken. Het begrotingstekort mag in een individuele lidstaat niet boven de 3% uitkomen en de totale jaarlijkse geldgroei (M3) mag maximaal 4,5% bedragen.

Door de hyperinflatie-ervaringen van de Weimar Republiek in de jaren twintig van de vorige eeuw, is het beteugelen ervan de belangrijkste doelstelling van de ECB. Dat is anders in de VS, waar het bevorderen van economische groei ook een basisdoelstellingen van de centrale bank is. Op papier dus een groot verschil met de VS, in de praktijk blijkt dat heel anders.
Bij overschrijdingen van de 3% begrotingsnorm gaan inderdaad wel overal alarmbellen rinkelen. Maar dat de ECB 'stiekem' al meer dan drie jaar de geldpers veel te hard laat draaien hoor je vrijwel nergens. Het afgelopen jaar kwam er 7,6% meer geld in omloop. Vooral door nieuwe kredieten zoals hypotheken.
Maar we zijn hiermee natuurlijk in goed gezelschap. Kijk maar eens naar de cijfers van de VS (7,8%), Australië (9,1%), China (18%). In al deze landen wordt de economie gestimuleerd door de geldpers te laten ronken. Dat leidt natuurlijk uiteindelijk tot verregaande geldontwaarding. Maar het enige dat op dit moment telt, is economische groei. Nu, op dit moment en snel een beetje.
Door wereldwijd de rentes extreem te verlagen werd lenen nog makkelijker en kon de economie extra worden opgejut. Hierdoor werd de recessie, die door het crashen van de Westerse beurzen was ontstaan, weggejaagd.
Over China las ik trouwens nog een fantastisch voorbeeld waardoor het proces van het aanjagen van de economische groei door geldcreatie in één keer duidelijk wordt. De overheidsbanken lenen heel makkelijk grote bedragen aan bouwbedrijven als ze plannen indienen voor de bouw van kantoortorens. De bedragen worden vooraf uitgekeerd, waardoor het voor de bouwers aantrekkelijk wordt zo goedkoop mogelijk te bouwen. Ze hebben geen enkele interesse om goed te bouwen of te zorgen dat er iets met de gebouwen gebeurt. Daarom staan in Shanghai de meeste langdurig leeg en worden ze inmiddels 'see-through'? buildings genoemd

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie