O jee, daar gaan we weer

Auteur: Hans Crooijmans | 28-02-2006

O jee, daar gaan we weer
Het economisch tij zit mee, ondernemingen zijn winstgevend, het geld is goedkoop en over de grens heerst al een ware fusie- en overnamekoorts. Gevreesd moet worden dat topmanagers van beursgenoteerde bedrijven hun kans schoon zien om met grootste plannen hun bedrijf en, niet te vergeten, zichzelf te profileren.

Recordwinsten, lage rente, matige loonstijgingen, arbeidsrust, een aantrekkende economie en aandelenkoersen die crescendo gaan. Sinds 2000 hebben topmanagers van veel beursgenoteerde ondernemingen niet meer zo'n gunstig tij meegemaakt als dat van heden. Maar uitgerekend nu is het oppassen geblazen. Want de verleiding bestaat dat de bestuurders zich de komende tijd - net als hun voorgangers deden - gaan bezondigen aan onverantwoorde avonturen, dat ze onstuimige groei nastreven, en dat ze zich vanwege hun aanvankelijke uitgebreid zullen laten profileren in de media.

Totnogtoe valt het in Nederland nog mee, maar de golf van fusies en overnames in omringende landen doet ook hier het ergste vrezen. Het is al een veeg teken dat bij bedrijven als Philips, Akzo Nobel en TNT concernonderdelen klaar worden gestoomd voor beursgang of voor verkoop. Vandaag kondigde Wessanen aan haar supermarkthuismerken dit jaar te zullen verkopen. De bedoeling is uiteindelijk om met de opbrengst en op basis van een hogere beurskoers grote aankopen te financieren. Wie niet eet, wordt immers zelf opgegeten. Het doet denken aan een jaar of tien jaar geleden. Ook toen werd een financieel spel gespeeld waarvan per saldo alleen zakenbankiers, advocaten, accountants actuarissen en topmanagers zelf - met hun aandelenopties -profiteerden. Ook toen werden de 'strategische beslissingen' in de boardrooms door te verwachten beleggersreacties en uitkomsten van vrijblijvende rekensommetjes gedomineerd. Vrijblijvend, want de werkelijkheid is altijd anders dan in bijvoorbeeld discounted cash flow-modellen wordt voorgerekend. Zie hoe de top van Aegon, Unilever, Numico en Getronics met hun respectievelijke aankopen van Transamerica, Best Foods, GNC en Wang Global uitgleed. Houd ze dus in de gaten, de bestuursvoorzitters die de komende tijd grootse en meeslepende plannen presenteren

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie