De Rijnlandse recessie dreigt

Auteur: Mark Koster | 27-05-2007

De Rijnlandse recessie dreigt

De Nederlandse economie groeide lekker in 2006. We presteerden beter dan de Euro-zone en Amerika. Dit jubelbericht van de OESO behoeft wel enige nuance. Nederland werd rijker omdat vadertje staat ons geld gaf.

Wie de staatjes van de OESOgoed leest, ziet dat de overheid maar liefst 8,6% meer heeft uitgegeven dan de jaren ervoor. Hoe kwám dit? Niet door onbarmhartig liberaal hakwerk van het demissionaire Balkenende, zoals werd gedacht. De koek van de private sector kromp zelfs met 1,2 procent! Nederland werd vooral rijk door de invoering van het nieuwe zorgstelsel. De burgers moesten zichzelf verplicht verzekeren, maar een groot deel van Nederland kreeg weer een deel van terug van deze uitgave. Onder de streep werd de totale bevolking zelfs rijker van deze wisseltruc en niet armer, zoals populistisch links beweert.

De Oeso waarschuwt dus voor een eenmalige opleving. Stop snel met de Keysiaanse uitgeefmachine, want de boel raakt oververhit. Bezuinig nu in plaats van extra uitgaven te doen. Financien-minister Wouter Bos, die door zijn eigen partij wordt opgejaagd wel meer te investeren en in te grijpen in ons economische stelsel, krijgt het moeilijk. De teneur in de Nederlandse economie is anti-liberaal. Het tekort is inmiddels al opgelopen tot 2 miljard. Normaal gesproken zouden economen optreden tegen deze scheefgroei, maar hun stem is zwak. Binnen het bedrijfsleven, waar de marktjongens werken, is er een heilig geloof in de zachtaardige krachten van het Rijnlandse model. In Nederland is er een bizar monsterverbond verenigd tegen de markt.Werkgeversorganisaties lopen hand in hand met werknemersclubs. De president van de Nederlandse bank trekt gezamenlijk op met de antikapitalistische SP in de strijd tegen hedgefunds. De Oeso waarschuwt voor loonexplosies en oplopende kosten, maar vindt weinig bijval De overgebleven vrijdenkers hebben zich vermomd als filiaalchefs van de buurtsuper voor de aandeelhouders. Peter Paul de Vries' VEB verricht goed werk door op te komen voor zijn achterban. Maar hij en nog wat andere liberale vrijdenkers staan behoorlijk alleen in hun strijd tegen de oude bestuursregenten, zeker als de AFM hem ook nog schaduwt. Aandeelhouders eisen hun centjes terug. Niet chique misschien, wél te begrijpen. NRC Handelsblad huisfilosoof Menno Tamminga noemt dit de 'democratisering van de economie.' En dat bedoelt hij niet positief. De toon doet denken aan de regenteske praatjes tegen de opkomst van Pim Fortuyn en de LPF. Die waren ook niet beschaafd genoeg om serieus te nemen. Aanradertje: neem de aandeelhouders en de werking van de markt vooral wel serieus, want u moet straks dat gratis rondje van de regering betalen.

> Lees ook onze uitleg over de verschillen tussen het Rijnlands en het Angelsaksisch model 

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie