OESO waarschuwt Balkenende

Auteur: Mark Koster | 29-11-2006

OESO waarschuwt Balkenende

De OESO, de internationale denktank van economisch volgroeiende landen, geeft Balkenende een compliment en een waarschuwing. Ga door met je neo-liberale beleid, maar dan nu vol overgave.

Schrap dus de hypotheekaftrek en stop met geld uitgeven, want anders slaat de economie op hol. Informateur Rein Jan Hoekstra zou er slim aan doen om het rapport pontificaal voor zich op tafel te leggen als de fractieleiders met hun wensenlijstjes bij hem aanschuiven.

De verkiezingsuitslag zal niet goed zijn gevallen in het Parijse hoofdkantoor van de OESO. Een mogelijk nieuwe kabinet van CDA, PvdA en SP verenigt het slechtste van alle werelden in zich. De overheidsuitgaven zullen niet minder worden, zoals de OESO bepleit, maar eerder meer, zeker met de geëiste verhogingen van de uitkeringen door de SP. Het CDA vertikt het (althans in verkiezingstijd) om te morrelen aan de hypotheekaftrek en in te grijpen in de AOW voorzieningen. De OESO legt een verband tussen deze twee. Schaf het onliberale hypotheekfeest af om de vergrijzing te betalen. Wouter Bos' PvdA heeft als aanstaande regeringspartij nog lef getoond en zich durven uitspreken over de onbetaalbaarheid van deze heilige huisjes. Bos voldoet daarmee nog enigszins aan de OESO-norm. Helaas, trok de bang geworden PvdA-leider (na een hetze in De Telegraaf) zijn noodzakelijke hervormingsvoorstellen weer in. De paradox is: links wil enkele neo-liberale maatregelen nemen om tijdbommen voor toekomstige generaties onschadelijk te maken, terwijl het CDA afbrokkelende economische hoekstenen als AOW, hypotheekaftrek en de perverse landbouwsubsidies blijft stutten. De OESO becijfert dat de overheidsuitgaven over 2006 met maar liefst 6% zijn gestegen, en dat terwijl de burgers 7% van hun inkomen in oude sokken hebben verstopt. Dat klopt niet. Hoe nu verder? De rol van de SP in de kabinetsformatie zal snel stoppen. Als Marijnissen volhardt in zijn Keynsiaanse waandenkbeelden (meer overheidsgeld bij een aantrekkende markt) zal er snel naar de sobere christen-unie worden gelonkt. Is dat verbetering? Iets ja. Vraag blijft: Zullen Balkenende, Bos en Rouvoet in staat zijn uit hun veilige cocon te kruipen en de noodzakelijke liberale maatregelen te nemen. Deze drie sociaal-christenen (allen studeerden aan de VU) hebben zich de laatste weken nauwelijks uitgelaten over de toekomstige economische scenario's. Balkenende sprak gisteren over een 'nieuw elan'. Wat bedoelde hij daarmee? Dat hij zijn conservatieve beloftes breekt en ons land iets verder vooruithelpt. Een echte leider durft dat

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie