Olie is helemaal niet duur

Auteur: Gastauteurs | 06-06-2007

Olie is helemaal niet duur
Gastauteur Henk Willem Smits : De tijd van ‘easy oil’ is voorbij, betoogt topman Jeroen van der Veer van Shell al enkele maanden op aandeelhoudersbijeenkomsten en in kranten. Gevolg daarvan is dat de olieprijs een schok heeft doorgemaakt. Maar is olie echt duur?

Met easy oil bedoelt Van der Veer olie en gas dat op land relatief dicht bij de oppervlakte ligt en zodoende makkelijk is te winnen. De vraag naar energie stijgt wereldwijd snel, terwijl sommige van de grote makkelijke olie- en gasvelden als bij Slochteren, in het Midden-Oosten en in Latijns Amerika, over hun top heen beginnen te raken. Nieuwe technieken als diepzeeboringen en het smelten van teerzand en kalksteen moeten zorgen dat de olie blijft stromen, maar die manier van olie winnen is veel duurder.

Volgens veel consultants en andere experts komt de prijs van een vat olie van 159 liter waarschijnlijk niet meer onder de 50 dollar, en prijzen van 80 tot 100 dollar zijn niet uit te sluiten, mocht in Iran, Nigeria of Venezuela wat gebeuren. Op het moment ligt de prijs per vat rond de 65 dollar, terwijl die in 2000 nog rond de 20 dollar lag. Maar als je bedenkt dat alle makkelijk te winnen, over miljoenen jaren gevormde, olie dus in de komende 50 à 100 jaar wordt opgemaakt, is 100 dollar (80 euro) per vat nog steeds heel goedkoop. Dat is 50 eurocent per liter. Ter vergelijking: - Een liter Coca Cola kost nu 1,20 euro in de supermarkt. - Een liter frambozen yoghurt drank 90 cent. - Een liter bier in het café is bijna 6 euro. - Bronwater van de duurdere merken kost in de VS ruim 1 euro per liter, drie keer duurder dan benzine in de VS. Bij een prijs van 65 dollar is olie per liter goedkoper dan Spa. Zeker vergeleken met mineraalwater hebben de oliemaatschappijen en producerende landen de producten van hun bronnen spotgoedkoop verkocht. De oliemaatschapppijen komt het eigenlijk niet slecht uit dat de easy oil op raakt. Topman Van der Veer zei in april “We verwachten geen winsten in easy oil. Als er makkelijk op land winbare olie is, hebben mensen Shell niet nodig.” In de jaren 60 en 70 zaten Shell en Esso en andere oliereuzen in elk Arabisch en Latijns Amerikaans land olie op te pompen en hoefden enkel de royalties op de productie en wat belasting af te staan, alle exportwinst konden ze in hun zak steken. Totdat veel van die landen zich realiseerden dat het zo moeilijk niet was en de olie-industrie nationaliseerden. Voor makkelijk winbare olie hebben overheden tegenwoordig geen westerse powerhouses meer nodig. Voor moeilijk winbare olie moeten ze nog wel echte expertise inhuren. Ander voordeel is dat veel moeilijk winbare olie, de teerzand- en kalksteenvelden in Alberta, Canada en Colorado, VS ligt. In Noord-Amerika laten overheden particuliere bedrijven nog het werk doen en zijn de marges hoog, terwijl die in veel Afrikaanse en Aziatische landen door zaken als belastingen of beveiligingskosten zeer laag zijn, letterlijk tot nul aan toe.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie