Olie voedt spanning

Auteur: Gastauteurs | 17-01-2007

Olie voedt spanning

Gastauteur Henk Willem Smits: Uit een nieuwe studie blijkt olie geen zegen maar een last. In veel landen met olie ligt de economische groei lager.

Ook in Groningen, volgens Brussel de rijkste regio van de EU, vond volgens een internetpoll van Dagblad van het Noorden meer dan de helft van de ondervraagden dat het Noorden beter af is zonder de rest van Nederland. Want de Groningers zien niet zoveel van de gasbaten, op een mooi museum in de stad na. Maar daar kun je niet van eten.

Dat blijkt dus normaal, mijnbouwbaten komen op één of andere manier nooit terecht op de plek waar de mijnbouw plaats vindt, in tegendeel, je hebt er alleen maar ellende van, aldus deze studie die binnenkort verschijnt. Ze volgen dan ook op de voet de ontwikkelingen op het eilandstaatje Sao Tome en Principe, voor de kust van Nigeria. In potentie zijn alle 130 duizend inwoners allen multimiljonair, aldus dit interessante verhaal. In dit verband een interessante filmtip is Blood Diamond, dat binnenkort in Nederland in de bioscoop komt. Over bloeddiamanten in Sierra Leone en Liberia, in de tijd dat ook de Nederlandse zakenman met VOC-mentaliteit Gus Kouwenhoven daar zaken deed. Hopelijk vinden ze hier geen olie, verzucht een door burgeroorlog op burgeroorlog getroffen Sierra Leonees in de film.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie