Ondemocratische kapitalisten slaan toe

Auteur: Mark Koster | 12-11-2007

Ondemocratische kapitalisten slaan toe
Money talks, bullshit walks. De afgelopen dagen werd weer eens duidelijk dat kletsende kapitalisten minder invloed hebben dan de gevulde geldjongens uit verre vreemde oorden.

Een vice-voorzitter van het Chinese parlement, een Saudische prins in een tent in de woestijn en Russische gasbaronnen zijn de nieuwe koningen van de globalisering en niet langer de witteboordenbobo's in het Vrije Westen. De val van de dollar, de val van Citigroup-ceo Chuck Prince en de neergang van de westerse energiemonopolisten zijn drie voorbeelden van de tanende invloed van het traditionele grootkapitaal. Het verzamelde geld in gebieden waar de vrije markt nog niet tot wasdom is gekomen is dusdanig toegenomen dat zij ons tegenwoordig kunnen vertellen wat we moeten doen.

De pesterige uitspraak van Cheng Siwei, vice-voorzitter van het Nationale Volkscongres, dat 'China gaat investeren in sterkere valuta' om meer balans te brengen in de buitenlandse reserves van Peking, betekende een nieuwe klap voor de waarde van de dollar, ooit de machtigste reservemunt van het goud. China heeft 1400 miljard dollar in kas en beschikt over de grootste dollarreserves ter wereld. De Amerikanen, de propagandisten van de Adam Smith's handelsfilosofie, kunnen er niets tegen doen, aangezien de Chinezen de dollarvoorraad op de vrije kapitaalmarkt hebben ingekocht. Tja, dat krijg je als je jezelf kwetsbaar en arrogant opstelt.

Het kapitalisme is kleurenblind en kent geen voorliefde voor mensen of reputaties. Dat merkte ook Charles Prince, de iets te zelfverzekerde baas van Citigroup. Zijn ondergang werd ingezet toen een briesende prins Alwaleed bin Talal bin Abdul Aziz al Saud vanuit zijn nomadetent het hoofd eiste van de ceo. De boekhoudende Bedoeïe, die 5 procent bezit in de grootste bank ter wereld, was het zat om steeds te worden belazerd door de Amerikaan. Sorry, zo werkt het: wie betaalt, bepaalt. De nieuwe geldschieters bevinden zich veelal in regeringsgebouwen van ondemocratische regimes. Gazprom, voor 51 procent in handen van Tsaar Poetin, hapt langzaam om zich heen. De Nederlandse Gasunie stelt zijn transportnetwerk open voor de Russische energiereus in ruil voor een belang in de pijplijn van Nederland naar Rusland. Sommige commentatoren zijn al in een hysterische stuip geschoten. Wat is er allemaal aan de hand? Anderen zien de rol van deze moderne globalisten als een nieuwe kans voor groei en vooruitgang in nog onderontwikkelde regio's, zoals Afrika, waar nette Westerse bedrijven zich niet durven te wagen. Richard Gnodde, co-ceo van Goldman Sachs International, reageert dit weekend verheugd op het nieuws dat de Chinese investeringsbank een 20% belang heeft genomen in de Zuid-Afrikaanse Standard Bank. Hij beseft hij ook dat zijn bank in handen kan vallen van opdringerige Chinezen of ongeduldige olieprinsjes?

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie