Onder professoren

Auteur: Mark Koster | 08-03-2006

Onder professoren
Domheid is niet strafbaar, bewuste misleiding wel. Het proces tegen de Ahold top is curieus begonnen met de verklaring van getuige deskundige professor Jan van de Poel.

De UVA-hoogleraar accountancy typeert de valse consolidatie van een Zweedse dochteronderneming door de Ahold-bestuurders als 'buitengewoon dom.' Dom is het zeker, maar is het ook strafbaar? In Amerika pakt justitie het wat grondiger aan. Wie deze week zwetende topmannen wil zien moet even inschakelen op het Enron-proces. Ook daar draait het om het oppompen van omzetcijfers en gesjoemel met dochterondernemingen. Maar er is één kardinaal verschil: in de VS laten de openbare aanklagers geen theoretiserende hoogleraren babbelen in de rechtszaal maar komen betrokkenen aan het woord die getuigen over de corrupte sfeer in de boardroom. Andrew Fastow, de voormalige Enron-cfo, heeft gisteren een dramatische getuigenis afgelegd over zijn voormalige superieuren Kenneth Lay en Jeffrey Skilling. Fastow hoopt met zijn mea culpa op een forse strafvermindering, want in Amerika zijn ze wat minder mild voor ritselende bestuurders.Witteboordencriminelen als Bernie Ebbers van Worldcom en Dennis Kozlowski van Tyco zijn al veroordeeld tot 25 jaar cel vanwege boekhoudschandalen.

Ahold-ceo Cees van der Hoeven en zijn financiële maatje Michiel Meurs kunnen in polder Nederland maximaal 6 jaar krijgen voor 'domheid'. Of zal justitie uiteindelijk toch met betere kroongetuigen komen dan een wijsneuzige studeerkamergeleerde? Zo niet, dan heb ik nog wel een adviesje voor justitie. Belt u eens met Kees Cools, de hoogleraar openbare financieringen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Die kan ook leuk vertellen over frauderende ceo's. Zijn theorie, als de baas veel op tv is, bonussen voor zichzelf en zijn naasten regelt en opzichtig pronkt met hun tweede vrouw, dan is het oppassen geblazen. Dan hebben we te maken met een potentiële fraudeur! U voelt hem al aankomen: Cools beschrijft exact het profiel van Cees van der Hoeven. Case closed, zou ik zeggen. Niks meer aan doen. 40 uur billenwassen bij bejaarden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie