De onrustbarende saaiheid van KPN

Auteur: Mark Koster | 31-10-2007

De onrustbarende saaiheid van KPN

KPN is afgericht als een Zwitsers uurwerk, maar een onderneming met brandende ambities is het niet. CEO Ad Scheepbouwer heeft alle eb en vloed uit het telecombedrijf geramd en klaargestoomd voor een overname of een fusie.

De voormalige technologieparel heeft een derde kwartaal gedraaid als een metronoom. Het ritme van de inkomsten en uitgaven is nagenoeg gelijk aan die van het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder, op een onverwacht fiscaal lijkje na. Chapeau! Ondernemers die beloven wat ze doen zijn de lievelingen van de beleggers. Maar zulke ondernemers zijn vaak ook een beetje saai. Ooit in die wispelturige internetjaren was het bij KPN elke keer weer afwachten wat voor cijfers er nu weer op de borden zouden verschijnen. En toch was er toen meer bedrijvigheid. De Nederlanders speelden mee van Oost-Europa tot aan Indonesië. KPN is letterlijk tot stilstand gekomen. De inkomsten en uitgaven zijn op elkaar afgesteld als yin & yang. Het vaste net levert traditioneel in, de mobiele tak breidt nog een beetje uit, de telecomdiensten voor bedrijven maakt een groeispurtje door...en zo kachelt KPN verder. Nogmaals: niks mee. Maar wat hébben we eraan? Ad Scheepbouwer redde de telecommer in 2001 van de ondergang, toen het bedrijf in een manisch-depressieve periode met zelfdestructieve trekjes was beland. Prachtig keeperswerk van Scheepbouwer was dat, maar de job is geklaard. Het bedrijf maakt weer winst. De cashstroom laat een fijne plus zien. De schuldenberg is grotendeels opgeruimd. Wat nu?

De consolidatieslag tussen de internationale telecommers, zoals die bij de banken in volle gang is, moet nog komen. Het gebruik van oude netwerken neemt af en wordt vervangen door internationale digitale technieken. Het verminderende gebruik van het Nederlandse vaste net is de sluipmoordenaar voor KPN. Ook de mobiele tak is niet langer verzekerd van een gouden toekomst. Landelijke overheden en de Europese commissie jagen op tariefsverlagingen voor het onderlinge (internationale) mobiele belverkeer tussen de telecommaatschappijen. Bij de Belgische KPN-dochter hakte dit er al bruut in.


Ad Scheepbouwer heeft een creatief brein nodig dat hem toegang geeft tot de jeugd en de nieuwe internetgemeenschappen. Facebook, de Amerikaanse gemeenschapsite, is inmiddels al 15 miljard dollar waard. Ja, daar zit een hoop lucht in. Ja, dat is nog geen winstgevende business. Maar het is wel een groeimarkt. Het wordt tijd voor wat risicovolle uitgaven. Hyves, het Nederlandse Facebook, is nog steeds in particuliere handen. Is dat geen idee? Planet Internet, het internet vlaggenschip, laat een dalende klantenaanhang zien. Kom, op KPN doe eens wat, want anders gaat de concurrenten iets doen. Misschien zelfs wel bij jou.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie