Ons gas nu nóg meer waard

Auteur: Mark Koster | 03-05-2006

Ons gas nu nóg meer waard
U bent in shock vanwege de socialistische gascoup in Bolivia? Niet doen. De militaire operette waarbij private gasbedrijven werden genationaliseerd, is retoriek van de meest kinderachtige soort. Bolivia speelt nauwelijks een rol op de wereldmarkt. Het land van de heethoofdige Indianenleider Evo Morales produceert slechts 8,5 miljard kubieke meter gas, tegenover Nederland (68,8 miljard kubieke meter).

In het Witte Huis, waar in de ogen van Morales de duivel woont, zullen ze giechelen om dergelijke futiele aantallen. De 'Verenigde Satan' produceren zelf 542,9 miljard kubieke meter gas. Daarmee is Amerika op afstand de grootste gasproducent ter wereld. Elke angst voor een wereldwijde gascrisis is dus ongegrond.

Cynici zouden zelfs kunnen zeggen dat de aardgasbel in Slochteren meer waard wordt door de streken van de Indiaan uit Bolivia. Denkt u even mee. De pro-westerse investeerders in Bolivia, zoals het Spaanse Repsol en het Braziliaanse Petrobas zullen zich nu terugtrekken met als gevolg dat de exploitatie van de gasvelden bijna stil komt te liggen. Bolivia heeft, aldus gaskenners, nauwelijks expertise in huis om het gas uit de grond te pompen. In het Zuid-Amerikaanse land ligt relatief veel gas, maar dat blijft onaangeroerd liggen. Morales zou er dus beter aan doen te investeren in onderwijs en innovatie dan het wegpesten van buitenlandse investeerders. Kenners van de markt denken dat hij zijn woeste plannen intrekt en de winstbelasting voor exploitanten zal verhogen tot Marijnissen-niveau. Garreth Ellis van het Schotse adviesbureau Wood Mackenzie reageert in ieder geval nuchter op de nationalisatie: 'Het (Boliviaanse) staatsbedrijf heeft altijd gefungeerd als agentschap. Alleen daarom al blijft buitenlandse kennis onontbeerlijk.' Eigenlijk heeft Morales niet veel meer gedaan dan het opeisen van de gasbel, zoals de Nederlandse staat dat ooit heeft gedaan met Slochteren. Gelukkig hebben wij daarna wél bedacht dat private partijen de brandstof uit de grond mogen halen en mogen verkopen. Binnenkort zullen dat misschien zelfs de oud-communisten van het Russische staatsbedrijf Gazprom zijn. Voor die jongens hoeft u óók niet bang te zijn. Als zij het gas goedkoper uit de grond krijgen dan Shell of - véél logischer - goedkoop Russisch gas naar Nederland exporteren, zal uw dure energierekening eindelijk een beetje dalen. Die (ex)-socialisten zijn soms je beste vrienden.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie