Ontsla mensen die ontslagen moeten worden

Ontsla mensen die ontslagen moeten worden

Auteur: Jeroen Smit | 20-11-2006

Eerst heette het last-in-first-out, nu moeten werkgevers sinds 1 maart het afspiegelingsprincipe hanteren bij noodzakelijke reorganisaties, ook wel bedrijfseconomisch ontslag genoemd. Met dank aan de bonden is het werkgevers die in grote problemen verkeren, verboden om de werknemers te ontslaan waar ze op zo'n moment vanaf willen. Dit is zo vreselijk dom. Én op alle fronten diep frustrerend voor het personeel dat achterblijft.


Dat begint door te dringen. 'Werkgevers en werknemers zijn het afspiegelingsprincipe als een onbegrijpelijke selectiemethode met ongewenste neveneffecten', aldus CWI-teammanager Jan Meijer afgelopen zaterdag in Het Financieele Dagblad. 'Het leidt tot ongewenste uitkomsten.'


Stel u bent ondernemer en het gaat niet goed met uw bedrijf. U moet bijvoorbeeld 50 van de 250 mensen ontslaan om niet failliet te gaan. Dan wordt u via het afspiegelingspricinpe gedwongen om uw personeelsbestand in bijvoorbeeld vijf leeftijdscategorieën te verdelen (20-30 jaar, 30-40 jaar, etc) en per categorie de laatst binnengekomen werknemers te ontslaan. Hier klopt natuurlijk helemaal niets van. Een ondernemer in problemen wil maar één ding: de werknemers ontslaan die het minst productief zijn. Dat had hij natuurlijk al veel eerder moeten doen, maar goed. Ik ken veel diep gefrustreerde werkgevers die na een reorganisatie met vaak nog grotere problemen blijven zitten. Ze hebben aan de kostenkant een probleem opgelost (want minder personeel), maar moeten nu proberen overeind te blijven met gemiddeld minder goed, minder productief personeel. Voor die onvoldoende productieve collega's die mogen blijven zitten, is dit trouwens ook helemaal niet gezond. Die mensen krijgen opnieuw niet de prikkel (die ze bij ontslag wel zouden krijgen) om eens na te gaan denken over hun inzet en kwaliteiten. Daar zijn ze zelf niet bij gebaat. Het goede personeel dat mag blijven zitten, omdat ze al langer bij die baas werken, is ook diep gefrustreerd. Zij zien ook met lede ogen aan hoe prettige goed functionerende collega's worden ontslagen alleen maar omdat ze korter in dienst zijn. Zij weten ook dat er straks meer werk op hun schouders terecht komt omdat ze met de (veel) mindere goden door moeten. Daarom hierbij een oproep aan de bonden, werkgevers en overheid: zorg ervoor dat werkgevers de minst productieve werknemers mogen ontslaan . Natuurlijk moeten werkgevers hun uiterste best nou eens gaan doen om de mensen die onvoldoende bijdragen daarvan steeds in functioneringsgesprekken op de hoogte te brengen, zodat ze weten dat ze als eersten aan de beurt zijn als dat nodig mocht zijn. Als werkgevers daar meer werk maken, komen ze trouwens vanzelf minder snel in de sfeer van 'bedrijfseconomische ontslagen' terecht.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay-elipslife05v.jpg

Wees voorbereid op de klap die nog moet komen

Bedrijven doen er verstandig aan hun workforce management in de tijd na COVID-19 nu al onder de loep te nemen. Het risico is groot dat mensen op de lange termijn alsnog uitvallen, voorziet Stefan Duran, branch head Benelux van levensverzekeraar elipsLife.  

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-AllenOvery05v.jpg

De Rijnlandse visie sleept ons door de crisis heen

Tijdens een crisis is advies van commissarissen is niet langer vrijblijvend en bij uitstek een vorm van preventief toezicht. Daarmee kunnen commissarissen impact maken als klankbord voor het bestuur, schrijft Allen & Overy-partner Charles Honée.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-nyenrode05v.jpg

Thought leadership gevraagd

Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe risico’s zoals de klimaattransitie zullen leiden tot ingrijpende systeemveranderingen in ondernemingsbestuur. Jeroen Veldman, associate professor van Nyenrode Business Universiteit komt met een oproep aan bestuurders en commissarissen om in stakeholdercoalities actief mee te werken aan het fundament van een nieuw governancegebouw.

lees artikel
facebook