Moberg heeft morele plicht Ahold nu op te heffen

Auteur: Jeroen Smit | 18-09-2006

Moberg heeft morele plicht Ahold nu op te heffen
Eerlijk gezegd begrijp ik alle opwinding over Ahold niet zo goed. Natuurlijk valt Ahold uit elkaar. De holding zal nooit meer een deuk in een pakje boter trappen. En dat heeft maar zijdelings te maken met de wilde rekensommen van de hedgefunds of hun adviseur ING. Wie een klein beetje tot zich door laat dringen hoe traumatisch de ervaring van het omvallen van Ahold voor de betrokkenen is geweest, begrijpt waarom het verdwijnen van deze holding volstrekt logisch is.

Toen in februari 2003 Ahold omviel, voelden duizenden managers in ruim 20 landen zich op een fundamenteel niveau belazerd. De jaren ervoor waren ze met prachtige verhalen in een droom getrokken. Ze zouden de wereld veroveren. Waren zelfs al een flink stuk gevorderd. En toen bleek daar opeens helemaal niets van te kloppen. Maar dan ook helemaal niets. Fraude op een onvoorstelbare schaal, een boekhoudfraude, mismanagement, etc.

Al die jaren hadden ze opgeschept over hun Ahold. Aangestoken door de woeste plannen en het charisma van de Ahold-top, vertelden ze hun omgeving dat Ahold-bomen wel tot in de hemel zouden groeien. Vanaf februari 2003 werden ze opeens overal uitgelachen om die hoogmoed. Natuurlijk gaven ze Ahold de schuld. Die domme, domme, veel te haastige en arrogante holding. Ik weet dat veel managers lang niet naar feestjes gingen, simpelweg om maar niet over Ahold te hoeven praten. Op dat moment werd voor al die mensen het woordje Ahold een synoniem voor die holding, dat hoofdkantoor (toen nog in Zaandam) waar ze niets meer mee te maken wilden hebben. Een synoniem voor fraude en onbetrouwbaarheid. De schaamte zat diep. Nee: zit diep Het is deze diepgewortelde schaamte die het onmogelijk maakt voor deze holding nog iets voor elkaar te krijgen. Daar kan geen ratio tegen op. Bij Stop&Shop, ICA, Albert Heijn, overal werken trotse mensen. Die vertellen al lang niet meer dat ze bij Ahold werken, die noemen alleen de naam van de dochter. Al die mensen dromen nu over een toekomst voor hun bedrijf zonder die ellendige holding. Ahold hangt als een emmer achter de roeiboot van deze (locale) ambities. Dát is de reden waarom Ahold binnenkort niet meer bestaat. De mensen die een nieuwe betekenis aan deze samenwerking zouden moeten geven, kijken er al drie jaar niet meer naar om. Aholdbestuurder Moberg cs kunnen hier weinig aan doen. Dat is ook gebleken. Ze zijn de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar bezig geweest met het opruimen van de schade. Dat hebben ze niet onverdienstelijk gedaan. Op hen rust nu de morele plicht ook de laatste stap te zetten en Ahold op een fatsoenlijke manier te ontmantelen. Daarbij kunnen ze beter aan het stuur blijven zitten. De opwinding die nu ontstaat zou het initiatief wel eens bij agressievere partijen kunnen leggen.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie